Klassisen kaunis ja moderni. Rouhean särmikäs ja historiallinen. Yhteisikää reippaasti yli kaksisataa vuotta. Katajanokan Kanavakatu 3:n kaksi omaleimaista rakennusta ovat muovautuneet ajan saatossa omistajiensa tarpeiden mukaan.
Punatiilinen, matalampi kiinteistö rakennettiin 1898 Helsingin Makasiiniosakeyhtiön varastoksi. Vaalea, korkeampi rakennus nousi puolestaan vuonna 1929 Keskusosuusliike OTK:n eli entisen Osuustukkukaupan keskusvarastoksi. Molemmat muutettiin varastoista toimistoiksi 1980-luvun lopulla, ja siitä lähtien ne ovat tarjonneet komeat puitteet ulkoministeriön väelle.
Nyt nämä kaksi kiinteistöä ovat jälleen valmiita uuteen alkuun. Senaatti-kiinteistöt myy tämän ainutlaatuisen kokonaisuuden, sillä ulkoministeriön kaikki Helsingin-väki muuttaa täysin uudistettuun Merikasarmiin vuonna 2021. Rakennusten käytön suunnittelua helpottaa, että niiden historia tunnetaan hyvin. Senaatti on tehnyt molemmista kohteista rakennushistorialliset selvitykset.
”Tämä nykyisellä kaavalla myytävä Katajanokalla sijaitseva kokonaisuus on monien mahdollisuuksien kiinteistö upealla paikalla: merellisissä maisemissa ja aivan Helsingin keskustassa. Ylimmistä kerroksista avautuvat huikeat maisemat”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen.
Nyt on jälleen aika ideoida uutta
Vaikka Kanavakatu 3:n kaksi rakennusta edustavat tyylillisesti eri aikakausia, ne muodostavat selkeän kokonaisuuden, johon voi suunnitella monenlaista uutta käyttöä. Tilaa rakennuksissa on ruhtinaallisesti, yhteensä noin 18 000 neliömetriä.
Asemakaavassa suojeltua punatiilistä makasiinia tai sen osia ei saa purkaa, mutta tyyliin soveltuvat muutokset ovat sallittuja. Uudempaa, vaaleaa rakennusta madallettiin 1980-luvun uudistuksessa.
”Ostaja saa vapaasti päättää kaavamääräysten puitteissa, mihin käyttöön rakennukset ottaa tai muuntaa”, Jenna Kiukkonen sanoo.
”Kiinteistön ostajalla on mahdollisuus herättää rakennukset jälleen uuteen loistoon. Katajanokka myös kehittyy vauhdilla.”
Senaatti on teettänyt alustavan ehdotuksen kiinteistöjen uudistamisesta toimisto- tai hotellirakennukseksi tai niiden yhdistelmäksi. Ostaja voi käyttää suunnitelmaa oman ideointinsa pohjana – myös rakennusten historia tarjoaa varmasti paljon inspiraatiota.
Makasiini rakennettiin junan mittojen mukaan
Helsingistä oli tullut 1870-luvulla Suomen suurin satamakaupunki. Eteläsatamaa laajennettiin kaupunkia halkovaa junarataa myöten Katajanokalle. Punatiilinen, vuonna 1898 rakennettu makasiini syntyikin kiivaasti kasvavan satamakaupungin tarpeisiin.
Rakennusmestari Elias Heikelin suunnitteleman makasiinin rakennutti Helsingin Makasiiniosakeyhtiö. Rakennus mietittiin sopimaan sentilleen käyttötarkoitukseensa: ensimmäinen kerros rakennettiin junanvaunun lattian korkeudelle, jotta tavaraa oli helppo lastata.
OTK osti makasiinin varastokseen 1938 ja lyhensi sitä noin kolmanneksella seuraavana vuonna, kun viereistä varastorakennusta laajennettiin.
Katajanokan laituri palveli tavarasatamana 1970-luvulle asti. Kun tavarankuljetus sataman kautta hiipui, alueen varastorakennuksille piti ideoida uusia käyttötarkoituksia. Makasiinista remontoitiin toimisto, ja ulkoministeriö muutti sinne vuonna 1989.
Alkuperäinen makasiini oli rakennusajankohtansa tyypillinen hyötyrakennus, joita ei ole säilynyt kovinkaan montaa. Toisen elämän makasiinille loi arkkitehti Matti Vuorio, joka vastasi toimistorakennuksen suunnittelusta. Hän korosti muutoksessa makasiinin persoonallisuutta hyötyrakennuksena: kaikilla elementeillä on tietty tehtävä, ja ne on jätetty näkyviin.
Vuorio säilytti uudistuksessa pääosin alkuperäiset julkisivujen seinärakenteet. Ensimmäisen kerroksen keskiosiin saatiin lisää luonnonvaloa sijoittamalla toisen kerroksen kattoon lyhtymäiset kattoikkunat, ja muutamat tavarankuljetusovet palautettiin ikkunoiksi. Näin kunnioitettiin rakennuksen alkuperäistä ilmettä.
Liian juhlallinen vain varastoksi
Rakennuksista uudempi valmistui vuonna 1929 OTK:n keskusvarastoksi. Klassisen kaunista rakennusta ei ole suojeltu, mikä mahdollistaa makasiinia vapaammat muutokset. Niitä se onkin kokenut jo monesti historiassaan: sitä on esimerkiksi vuoroin korotettu kohti taivasta ja sitten jälleen madallettu.
Kauttaaltaan vaaleaksi rapattu ja naapuritaloja korkeampi keskusvarasto poikkeaa tyyliltään naapurirakennuksistaan. Varaston vaalea julkisivu on myös monumentaalisempi ja juhlavampi kuin mitä varastotoiminta olisi edellyttänyt. Julkisivussa on sekä klassisia että moderneja piirteitä. Rakennus oli yksi arkkitehti Georg Jägerroosin merkittävistä suunnittelutöistä.
Kun kauppa kasvoi, varastoa laajennettiin ja korotettiin 1939. Kuusikerroksiseen rakennukseen tehtiin peräti kaksi kerrosta lisää. Sitä myös pidennettiin, jotta se yhdistyi viereiseen makasiinirakennukseen.
Valkoinen keskusvarasto muuttui toimistoiksi samaan aikaan kuin punatiilinen naapurimakasiini. Myös valkoisen varaston muutokset suunnitteli arkkitehti Vuorio. Rakennuksesta purettiin kaavoittajan toiveiden mukaan kaksi ylintä kerrosta ja suuri osa 1930-luvun laajennuksesta. Katolle rakennettiin sisennetty ullakkokerros ja julkisivut yhtenäistettiin mukailemaan 1920-luvun ulkoasua.
Lisätiedot:
Myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen
jenna.kiukkonen@senaatti.fi
050 308 87 43
Kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen
janne.marttinen@senaatti.fi
040 867 46 67
Kohteen myynti-ilmoitus