Elias Rainio, kiinteistökehitysryhmän päällikkö
Tulkki ostajan ja kaavoittajan välillä
Kiinteistökehitysryhmän päällikkö, arkkitehti Elias Rainio toimii kuin tulkkina asiakkaamme ja kaavoituksesta päättävän virkamiehen välillä. Hän nauttii yhteistyöstä eri alojen ammattilaisten kanssa ja vanhojen kohteiden kehittämisestä uuteen käyttöön – kun valot syttyvät jälleen kohteisiin, josta ne ovat välillä sammuneet.
Mistä olet erityisen kiinnostunut työssäsi?
Saan tehdä töitä sellaisten mielenkiintoisten rakennuskohteiden parissa, jotka ovat osa kansallisvarallisuuttamme sekä Suomen historiaa. Ne ovat usein kaupunkien parhailla paikoilla ja hyvin rakennettuja.
Koska työ valtiolla on muuttunut, monet rakennukset ovat saattaneet jäädä liian vähälle käytölle pysyäkseen kunnossa. Näitä alueita on mukava kehittää uuteen käyttöön. Pääsen ikään kuin sytyttämään valoja uudelleen kohteisiin, josta ne ovat välillä jo sammuneet.
Katselen työssäni Suomea yhä enemmän kokonaisuutena. Pääkaupunkiseudulla ajatellaan usein, että kaikki kehitys päättyy Kehä III:een. Työssäni näen konkreettisesti, kuinka paljon Suomessa on aktiivisia alueita. Esimerkiksi yliopisto- ja keskussairaalakaupungit houkuttelevat kasvua puoleensa.
Kenen kanssa teet töitä?
Teen töitä laajan verkoston kanssa eri kaupungeissa. Verkostoni kattaa neljä ryhmää: ostaja-asiakkaamme, kuntien kaavoituksen asiantuntijat, eri alojen konsulttiyritykset sekä Senaatin moniosaava yhteisö.
Nykyisessä työssäni korostuu erityisesti taloudellinen puoli, tähtäämme vahvasti siihen, että asiat toteutuvat. Tuleva asiakas otetaan mahdollisimman pian mukaan suunnitteluun ja usein myös kaavamuutosprosesseihin. Asiakkaamme ovat todella tärkeä ryhmä, koska heillä on ratkaisevaa osaamista kohteiden kehittämiseen.
Kaupunkien kaavoituksessa on mielenkiintoista nähdä, kuinka samat tehtävät voidaan hoitaa eri tavoin. Työssäni saan oppia näitä parhaita käytäntöjä ja tarvittaessa myös viedä tietoa eteenpäin muille.
Mikä kohde on jäänyt erityisen hyvin mieleesi?
Useimmat kohteeni liittyvät yleensä kaavoitukseen ja ovat hyvin pitkäkestoisia projekteja. Yksi inspiroiva kohde on Helsingin Hylkysaari, jossa sijaitsi ennen Suomen merimuseo. Myimme kohteen ja nyt uusi omistaja kehittää käyttöä tälle noin neljän hehtaarin suuruiselle saarelle, jossa on toistakymmentä vanhaa rakennusta.
3 periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Keskity oleelliseen ja tee yksi asia kerrallaan. Kun tarjolla on paljon infoa, kannattaa selvittää itselle, mikä on kulloinkin se olennaisin asia. Tämän jälkeen voi helpommin alkaa rakentaa ydinasian ympärille jatkoa.
- Altistu keskustelulle, hyödynnät siten muidenkin osaamista. Omiin ideoihin rakastuu liian helposti. Kun uskaltaa antaa omat ideansa jo alkuvaiheessa muiden pöyhittäviksi, ne jalostuvat eivätkä jää junnaamaan vain yhteen näkökulmaan.
- Tiedosta, että vain muutos on pysyvää. Suunnittelua on mahdollista ohjata, mutta vain osittain. Siksi pitää jättää väljyyksiä myöhemmille ideoille, eikä lukita liian pieniä asioita jo alkuvaiheessa. Koko ajan täytyy olla valmis myös päivittämään omaa osaamistaan ja tehtäväänsä.
Milloin aloitit Senaatissa ja missä olit tätä ennen?
Tulin tänne kiinteistökehityspäälliköksi kesällä 2017. Olen koulutukseltani arkkitehti ja valmistuin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2001.
Työurani alussa toimin 12 vuotta suunnittelijana arkkitehtitoimistossa. Seuraavat 7 vuotta työskentelin kaavoittajana Helsingin kaupungin täydennysrakentamisen parissa.