Laura Schrey, kiinteistökehityspäällikkö
Kiinteistöjen potentiaalin elvyttäjä
”Työni voi vaikuttaa arkielämäämme yli sata vuotta”
Kiinteistökehityspäällikkö Laura Schrey nauttii yhteistyöstä eri alojen ammattilaisten kanssa. Tuloksena syntyy pala kerrallaan muuttuvaa kaupunkia, kun valtion käytöstä poistuneelle kiinteistöille etsitään asemakaavoituksen kautta uusi käyttötarkoitus ja uudet omistajat.
Mistä olet erityisen kiinnostunut työssäsi?
Pidän erityisesti eri ammattikuntien kanssa työskentelystä. Moniammatillisessa yhteistyössä oppii katsomaan kohteita monesta näkökulmasta ja arvioimaan ratkaisuja vaikkapa liikennesuunnittelijan, kaupungin kaavoittajan tai rakennusliikkeen kannalta. Parhaita ovat hetket, jolloin tiimityöskentely vie koko porukan mukanaan ja kaikista huokuu innostus siihen, että saamme yhdessä jotain hienoa aikaiseksi. Projektit saattavat kestää vuosikausia, joten kaavakehitys vaatii sinnikkyyttä, ja osakokonaisuuksien valmistumisesta kannattaa iloita.
Yksikkömme tehtävänkuva poikkeaa Senaatin päätehtävästä. Kiinteistökehitys- ja myyntiyksikön tavoite on myydä kiinteistöjä, joita valtio ei enää omaan käyttöönsä tarvitse. Arvioimme jokaisen kohteen erikseen kiinteistökehityspotentiaalin näkökulmasta. Joskus asemakaavaa kannattaa muuttaa ennen kohteen myyntiä, ja silloin projekti päätyy kiinteistökehityspäällikön pöydälle. Välillä kehitettävät kohteet koskevat yksittäisiä tontteja, välillä taas laajempia aluekokonaisuuksia.
Senaatti ei toteuta kaavoja, vaan etsimme tonteille toteuttajat, jotka voivat olla esimerkiksi rakennusliikkeitä. Lopputuloksena syntyy rakennuksia, jotka vaikuttavat kaupunkiin ja arkielämäämme jopa sadan vuoden ajan. Jää nähtäväksi, kuinka paljon koronaepidemian myötä yleistynyt etätyöskentely ja valtion toimijoiden tilatarpeiden muutokset tuottavat yksiköllemme lisää tehtävää.
Kenen kanssa teet töitä?
Yksiä tärkeimmistä yhteistyötahoista kiinteistökehityshankkeissa ovat kunnat ja kaupungit, jotka vastaavat alueensa kaavoituksesta. Kaavakehityksen alkuvaiheessa käymme keskustelun kaavoituksen lähtökohdista, kuten vaikkapa tutkittavasta tehokkuudesta, käyttötarkoituksesta ja muista pääratkaisuista, ja sovimme tavoiteaikataulun. Myös viranomaistahot, kuten Museovirasto tai Ely-keskukset, ovat joskus neuvotteluissamme. Kaavakehityshankkeissa kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan apunamme on eri alojen asiantuntijoita, kuten arkkitehtitoimistot, luonto-, maaperä-, liikenne- ja kiinteistökehityskonsultit.
Usein otamme tulevat ostajat mukaan kaavakehityshankkeisiin. Siten varmistamme, että asemakaavasta tulee varmasti hankkeelle sopiva ja kaikki näkökulmat huomioidaan myös toteutuksen kannalta. Teen siis töitä myös rakennusliikkeiden, rakennuttajien ja kiinteistöjen loppukäyttäjienkin kanssa. Hyödynnän myös laaja-alaista osaamista Senaatin organisaation sisällä. Meillä on mukavaa työskennellä, kun kaikki auttavat auliisti toisiaan!
Mikä kohde on jäänyt erityisen hyvin mieleesi?
Tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista kohteistani on Turun Pihlajanimen alue. Heikkilän historiallisen kasarmialueen kupeeseen 10 minuutin päähän kauppatorilta suunnitellaan yli
5 000 asukkaan uutta omaleimaista kaupunginosaa. Alue kaavoitetaan vaiheittain, ja ensimmäinen asemakaava on jo pitkällä. Alueeseen ja sen korkeaan laatutasoon sitoutuneet toteuttajat kolmeen aloituskortteliin valittiin laatu- ja hintakilpailun kautta loppuvuonna 2020. Pihlajaniemen projektissa on mukana valtaisa määrä eri alojen ammattilaisia, joiden välinen hyvä tekemisen meininki on tarttuvaa!
Mielenkiintoiset kohteet voivat olla myös kompakteja yhden tontin laajuisia projekteja. Huippupaikalla aivan Turun ydinkeskustassa Aninkaistenkadun varrella on tyhjilleen jäänyt Matintaloksi kutsuttu toimistorakennus, jolle ei enää ole valtion käyttöä. Tarkoitus on kehittää tontille asuntorakentamisen salliva asemakaava, ja etsiä julkisella hakumenettelyllä sille toteuttaja. Nykyisellä toimistorakennuksella ei ole rakennushistoriallista arvoa. Arkistosta löytyi kuitenkin yllättäen sopimus, josta ilmeni, että osin tontilla on maanalainen holvikellari Turun paloa edeltävältä ajalta! Kun asuinrakennus aikanaan valmistuu, ylimmistä kerroksista on hulppeat näkymät Turun tuomiokirkolle.
Aiemmassa työelämässä mieleen on jäänyt Helsingin keskustan jatkeeksi rakennettu Jätkäsaari. Aloittaessani Helsingin kaupungilla, alue oli tavarasataman jäljiltä tyhjää asfalttikenttää. Nyt se onkin jo osa elävää kaupunkirakennetta. Tällainen uinuvien alueiden eloon herättäminen kiehtoo minua, ja saman tyyppistä, konkreettista jälkeä jättävää työtä saan jatkaa nyt valtion omistamien maiden parissa.
3 periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Jatkuva oppiminen. Projekteissa on tärkeää hyödyntää eri ammattikuntien osaamista ja kasvattaa omaa ymmärrystään eri katsantokannoista. Pidän aina silmät ja korvat auki, sillä mitä enemmän ymmärtää muiden osapuolten näkemyksiä, sitä jouhevammin projektit etenevät. Vaikka muita kuunteleekin, täytyy itsellä olla punainen lanka mielessä.
- Kun projekteja on paljon ympäri Suomea ja jokainen vaatii monipuolisia selvityksiä, lankojen on pysyttävä tiukasti hyppysissä.
- Yhteishenki ja ratkaisukeskeisyys. Jokainen hankkeisiin kuuluva toimija ja ammattikunta katsoo projektia omasta näkökulmastaan, joten työ on myös kompromissien etsimistä. On mietittävä, millaiset asiat ovat kunkin projektin kannalta olennaisimpia ja missä asioissa on mahdollista joustaa. Tärkeää on myös säilyttää porukassa hyvä yhteishenki, ja tsempata ja kiittää aina tilaisuuden tullen!
Milloin aloitit Senaatissa ja missä olit tätä ennen?
Aloitin kiinteistökehityspäällikkönä Senaatissa elokuussa 2020. Ennen sitä työskentelin maankäyttöinsinöörinä Espoon kaupungin tonttiyksikössä. Siellä vastasin asuntotonttien myynnistä ja vuokrauksesta. Olen myös toiminut Helsingin kaupungilla projekti-insinöörinä Länsisataman aluerakentamisprojektissa. Valmistuin Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolta Otaniemestä diplomi-insinööriksi vuonna 2006.