Otto Virenius, kiinteistökehityspäällikkö
Uusien kaupunginosien kehittäjä
Senaatin kiinteistökehityspäällikön Otto Vireniuksen työ on parhaimmillaan hyvinkin poikkitieteellistä, kun hän istuu samaan suunnittelupöytään arkkitehtien, insinöörien ja eri viranomaisten kanssa. Rima on korkealla, sillä uusien asuinalueiden kehittämispäätöksillä vaikutetaan kymmenien tuhansien ihmisten elämään.
Mistä olet erityisen kiinnostunut työssäsi?
Työhöni kuuluu erilaisten valtion käytöstä poistuvien rakennusten ja maa-alueiden kehittäminen ja myynti. Suurilta osin nämä ovat entisiä puolustusvoimien kohteita, kuten Lahdessa Hennalan, Tuusulassa Hyrylän ja Turussa Heikkilän entiset varuskunta-alueet.
Näille alueille rakennetaan tulevaisuudessa koteja yli 10 000 ihmiselle. Eli vaikuttaa todella monen suomalaisen elämään, minkälaisia alueista tulee ja millä aikataululla ne kehittyvät. Tämä tekee työstäni erityisen mielenkiintoisen ja asettaa riman korkealle.
Minun alueitani ovat Turku, Lahti, Tuusula ja Lappeenranta sekä muutamat kohteet myös Helsingissä. Johdan muitakin kuin puolustusvoimien projekteja. Yksi kiinnostavista on Turussa Aurajoen rannalla oleva harvinainen rakentamaton tontti, joka kulkee työnimellä Herkules ja jonne suunnitellaan korkeatasoista asuinkorttelia.
Me Senaatilla teemme muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vain kaavallista kehitystä. Tämä tarkoittaa, että emme rakenna itse myytäviä taloja, vaan suunnittelemme yhdessä kunnan ja mahdollisesti ostajan kanssa alueelle asemakaavan ja myymme sitten rakentamiskelpoisia tontteja tuleville rakentajille.
Kenen kanssa teet töitä?
Työni on hyvin monipuolista ja aika poikkitieteellistäkin, sillä pääsen työskentelemään monen eri tahon asiantuntijoiden kanssa. Tähän laajaan joukkoon kuuluvat kuntien kaavoittajat ja tonttiosastojen työntekijät, arkkitehdit, insinöörit, kiinteistöalan kaupalliset ja tekniset konsultit sekä eri viranomaiset, kuten Museovirasto.
Mikä kohde on jäänyt erityisen hyvin mieleesi?
Tällä hetkellä mielenkiintoisimpia ovat kokonaan uudeksi rakentuvat kaupunginosat, joita olen kehittämässä, eli Tuusulan Rykmentinpuisto ja Lahden Hennala. Lisäksi Helsingin sotilaskäytöstä vastikään poistunut Isosaari on aivan uniikki ja erityislaatuinen kohde.
Kehitämme Isosaareen virkistys- ja vapaa-ajan toimintaa: saaressa vieraili jo avaamisen jälkeen vuonna 2017 kaikkiaan 20 000 kävijää, ja tälle vuodelle odotetaan jopa 30 000:ta kävijää. Alueelle on suunniteltu tiivistä mökkikylää, erilaisia matkailua tukevia palveluja sekä hotellia. Tavoitteena on luoda Isosaaresta eläväinen, monipuolinen ja tunnettu Helsingin matkailusaari.
3 periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Ratkaisukeskeisyys.
- Yritän saada aina kuhunkin tarkoitukseen parhaat ihmiset ympärilleni, sillä näin yleensä syntyvät parhaat tulokset.
- Positiivisuus.
Milloin aloitit Senaatissa ja missä olit tätä ennen?
Aloitin Senaatissa kiinteistökehityspäällikkönä elokuussa 2018. Diplomi-insinööriksi olen valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2014, ja pääaineeni oli kiinteistöjohtaminen.
Tätä ennen olen ollut projektipäällikkönä Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa, aluerakentamisyksikössä ja kaupunginkansliassa. Olen työskennellyt myös projekti-insinöörinä Ahma-Insinöörit -yrityksessä.