1. Ekologisuus lisää työpaikan vetovoimaa
Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii tekoja meiltä kaikilta, ja myös työnantajilla on iso rooli ja vastuu luonnon suojelemisessa. Energiankulutus vähenee huomattavasti, jos jokaisella työpaikalla otetaan tilat tehokkaaseen käyttöön. Sijainti ja materiaalivalinnat puolestaan ovat merkityksellisiä päätöksiä, kun rakennetaan uusia työtiloja tai uusitaan vanhoja.
Me Suomen ympäristökeskuksessa muutimme marraskuussa 2018 moderniin monitilatoimistoon Helsingin yliopiston kampukselle Viikkiin. Jo suunnitteluvaiheessa oli selvää, että haluamme rakennuksemme katolle aurinkopaneelit ja pihalle kunnon pyöräkatoksen. Erittäin monet sykeläiset, minä mukaan lukien, tulevat pyörällä töihin suuren osan vuotta.
Koko työyhteisöllemme olikin mukava huomata, että vuokranantajamme Senaatti-kiinteistöt oli kanssamme samassa rintamassa rakentamassa ekologisesti kestävää työympäristöä. Uudistetuissa tiloissa energiatehokkuus pystyttiin ottamaan huomioon monella tapaa, esimerkiksi valaistuksessa.
Viimeaikaisten tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat entistä vakavammin ympäristöasioihin, erityisesti ilmastonmuutoksen torjuntaan. Paine tehdä konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi kasvaa, mikä koskee myös työpaikkoja.
Työpaikat ovat siis tärkeitä suunnannäyttäjiä, ja ympäristövastuullisuus on niille selkeä vetovoimatekijä. Meille Ympäristökeskukseen halutaan töihin, koska ihmiset kokevat, että laajasti yhteiskunnassa ajamamme asiat toteutuvat konkreettisesti myös omalla työpaikalla. Kun työntekijä pystyy toimimaan arvojensa mukaisesti niin työssä kuin vapaallakin, tuo se merkityksellisyyttä, motivoi ja auttaa jaksamaan. Työpaikan hyvät ekologiset toimintamallit kantautuvat käytännöksi myös koteihin.
2. Hyvillä videoyhteyksillä lentopäästöt kuriin
Työympäristön ekologisuuteen liittyvät oleellisesti myös työmatkat. Me Ympäristökeskuksessa teemme paljon kansainvälistä yhteistyötä, mikä merkitsee matkustamista. Pyrimme kuitenkin mahdollisimman paljon korvaamaan matkoja videokokouksilla. Sen tähden yksi tärkeimmistä vaatimuksistamme uusia tilojamme suunniteltaessa olivat hyvin toimivat videoyhteydet. Matkustamme toki edelleen, mutta emme niin paljon kuin ennen uusia teknisiä ratkaisuja.
Muuttomme monitilaympäristöön mahdollisti entistä tiiviimmän yhteistyön kampusalueella toimivien Luonnonvarakeskuksen, Helsingin yliopiston ja Ruokaviraston kanssa. Hyödyt ovat jo muutaman kuukauden jälkeen nähtävissä. Yhteisiä tutkimushankkeita on suunnitteilla entistä enemmän.
Ilahduttavaa on myös se, että yliopistokin on aktivoitunut ympäristöasioissa. Esimerkiksi aurinkopaneelit on päätetty asentaa meidän lisäksi kampuksen muihinkin rakennuksiin. Yhteistyönä on käynnistynyt myös kestävän kehityksen seminaarisarja. Kehitettävää riittää toki jatkossakin, yhtenä esimerkkinä ympäristöystävällisyys ruokailussa.
3. Voittajia ovat muutokseen kykenevät organisaatiot
Ympäristönäkökohtien huomioon ottaminen työympäristön suunnittelussa on kehittynyt myönteisesti viime vuosina. Tässä Senaatti-kiinteistöt toimii monin tavoin edelläkävijänä. Julkisilla hankinnoilla on merkittävä vaikutus koko rakennusalan ympäristövastuullisuuteen. Valtiolla asiat ovatkin Senaatin panostusten ja osaamisen ansiosta melko hyvällä tasolla.
Sen sijaan kuntasektorilla tilanne vaihtelee suuresti. Osa kunnista – esimerkiksi Hiilineutraalit kunnat -verkostoon kuuluvat – ovat hyvinkin valveutuneita ympäristöasioissa, mutta muuten tietoisuuden ja osaamisen tasossa on vielä paljon parannettavaa. Tätä nykyä kustannuksia ja hyötyjä tarkastellaan usein hyvin lyhyellä tähtäimellä ja kapeasta näkökulmasta. Kestävät valinnat vaativat pitkäjänteistä suunnittelua. Panostukset ympäristöön maksavat itsensä takaisin monessa eri muodossa ajan mittaan.
Yhteiskunnan kehityksen kääntäminen kestävälle polulle edellyttää perustavaa laatua olevia muutoksia tuotanto- ja kulutustavoissa. Voittajia ovat ne yritykset ja organisaatiot, jotka tunnistavat ajoissa muutoksen välttämättömyyden ja kykenevät muuntumaan. Häviäjiä puolestaan ovat ne, jotka takertuvat vanhoihin, kestämättömiin toimintatapoihin ja rakenteisiin.
Toisinaan on toki myös niin, että välttämättömyydestä tuleekin hyve. Raha ratkaisee työympäristön ekologisuuden ensimmäiset askeleet, eli kun ensisijaisesti on haluttu vähentää tilakustannuksia, sivutuotteena energiakulutus on laskenut. Tärkeintä kuitenkin on, että nämä kaksi asiaa tukevat toisiaan.