1. Tilojen kehittämistä, aktivointia ja kannustusta
Koko rikosseuraamusalan strategian ytimenä on entistä paremman vaikuttavuuden saavuttaminen palveluja ja toimintaa kehittämällä. Rikoksen sovittamisen ydin ei ole kopissa istuminen, vaan kuntoutuminen yhteiskuntakelpoiseksi. Toimitilojen kehittäminen on yksi osa tätä työtä.
On tärkeää luoda entistä aktivoivampi ympäristö, jossa vietetään nykyistä enemmän aikaa rikoksettomuutta edistävissä kuntouttavissa toiminnoissa. Myös vankien vapaa-ajan sisältöä kehitetään esimerkiksi siten, että he pystyvät tiettynä kellonaikana itse ulkoilemaan tai kuntoilemaan.
Yhtä tärkeää on uudistaa tapaamme tehdä lähityötä rangaistustaan suorittavien kanssa. Lähityön laatua parantamalla luomme uutta, entistä vaikuttavampaa ja turvallisempaa kulttuuria. Nämä muutokset koskevat kaikkia asiakkaitamme ja koko henkilöstöämme.
Vankiloiden lisäksi kehitämme yhdyskuntaseuraamuksia, joihin kuuluvat muun muassa yhdyskuntapalvelu, nuorisorangaistus ja ehdonalaisen vapauden valvonta. Kaiken työmme johtotähtenä on se, että rikoksiin syyllistyneet eivät uusisi rikoksiaan vaan kokisivat osallisuutta ja integroituisivat yhteiskuntaan. Tässä kiteytyy vaikuttavuuden ydin.
Haluamme esimerkiksi opinnollistaa vankien työtoiminnan niin, että valmennamme heitä entistä vahvemmin tulevaisuuden ammatteihin. Se ei tarkoita vain tutkintojen, vaan myös vankilan toimintapajojen kehittämistä: suunnittelemme ja toteutamme esimerkiksi koulutuksia entistä enemmän yhteistyössä koulutusten järjestäjien kanssa. Yhdessä suunnittelemalla pystymme lisäämään tilojen yhteiskäyttöä ja muunneltavuutta ja siten myös tilatehokkuutta.
2. Palvelukartat ovat jo valmiina
Monet asiat ovat jo edistyneet. Olemme muun muassa saaneet valmiiksi nykyisiä palveluita ja toimintaa kuvaavat palvelukartat. Seuraavaksi teemme tarkempaa asiakasanalyysiä, jonka pohjalta muokkaamme karttoja vastaamaan vielä paremmin palvelutarpeita.
Senaatti omistaa toimitilamme, joten teemme tiivistä yhteistyötä. Senaatin ja sen asiantuntijaverkoston konsultointi, palvelumuotoiluajattelu ja menetelmätuki auttavat toimitilaverkostomme arvioinnissa ja kehittämisessä.
Paljon on toimitilojenkin kehittämisen eteen jo tehty: Vaalassa ja Oulussa työ on alkamassa, Keravan vankilassa on menossa hankesuunnittelu, Hämeenlinnassa alkaa uudenlaisen, maailman parhaan naisvankilan ja Jyväskylässä uuden avolaitoksen rakentaminen.
Toiminnan vaikuttavuuden eli rikoksettomuuden edistäminen on ollut strateginen painopisteemme viime nelivuotiskauden ajan. Toistasataa työntekijäämme ja yhteistyökumppaniamme on ollut mukana selvittämässä, miten suuntaamme voimavaramme nykyistä parempien tulosten saavuttamiseksi. Tarkoitus on, että kukaan ei jää rangaistuksensa suorittamisen aikana ilman kuntoutusta.
3. Rikoksettomuutta edistävät klusterit ovat tulevaisuutta
Emme saa rikosseuraamusalan vaikuttavuutta kerralla valmiiksi. Tämä on jatkuva prosessi, joka muuntautuu maailman muuttuessa. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa rangaistuksen suorittaminen ei ole erillinen, muusta maailmasta eristävä elämänvaiheensa. Haemme palvelujatkumoa, jossa otetaan huomioon asiakkaidemme aiempi historia ja tulevaisuus: heidän elämänsä ja työnsä on jatkuttava mahdollisimman hyvin rangaistusajan jälkeenkin, ja tätä pitää tukea.
Tukemiseen liittyy myös asiakkaidemme digitaitojen edistäminen. Nyt niiden opiskeluun ei ole riittävästi mahdollisuuksia. Digitaidot ovat tulevaisuuden yhteiskunnassa luku- ja kirjoitustaitoon verrattavissa olevaa osaamista.
Pidemmällä tähtäimellä tarkastelemme vaikuttavuuden näkökulmasta koko maanlaajuista verkostoamme. Siksi ennakoimme Suomen väestökehityksen, teemme mahdollisia skenaarioita toimintaympäristön muutoksista ja keskustelemme sidosryhmiemme kanssa heidän strategisista linjauksistaan.
Tulevaisuudessa voi syntyä osaamiskeskuksia, klustereita, joissa edistetään rikoksettomuutta ja yhteiskunnan turvallisuutta yli hallinnonalarajojen. Yhtä lailla emme myöskään unohda rangaistuksien toimeenpanoa viipymättä ja lainmukaisesti sekä rikosvastuun toteutumista yhteiskunnassamme.