Puolustusvoimilla on tällä hetkellä käytössään noin 5 500 rakennusta ja neliöitä kaikkiaan 2,6 miljoonaa. Keväällä 2018 valmistunut työ- ja oppimisympäristökonsepti yhdistää puolustusvoimien parhaiksi koetut käytännöt, ja niitä hyödynnetään tulevaisuudessa kaikissa varuskunnissa ja muissa toimipaikoissa. Pääosassa konseptissa ovat Puolustusvoimien normaaliolojen toiminta ja toimintaympäristö sekä joukkotuotannon eli varusmieskoulutuksen näkökulma.
”Päämääränä on luoda tehokas, yhtenäinen malli, jolla Puolustusvoimat järjestää tulevaisuudessa toimitilojaan ja niiden toimintoja parhaalla mahdollisella tavalla”, kiteyttää toimialapäällikkö, majuri Arjo Kaarre Pääesikunnan logistiikkaosastolta.
Työ- ja oppimisympäristökonseptin pääpaino on muuntojoustavissa ja monikäyttöisissä tilaratkaisuissa, tilojen yhteiskäytössä sekä uudenlaisten toimintatapojen ja työympäristöjohtamisen kehittämisessä. Tulevaisuudessa Puolustusvoimien tilat soveltuvat paremmin eri tehtäviin ja ovat viihtyisämpiä. Esimerkiksi varuskunnissa lepoaika ja palvelus olisivat aiempaa enemmän erillään.
”Pyrimme saamaan lisää aikaa ydintehtäviemme toteuttamiseen ja luomaan henkilöstölle paremmat puitteet työskentelyyn. Konsepti tukee vahvasti myös Koulutus 2020 -hankettamme”, Kaarre kertoo.
Joustava ja laaja malli
Työympäristöjohtamisen toimintamallilla puolestaan varmistetaan se, että konseptissa asetetut tavoitteet toteutuvat. Tässä kehittämisessä armeijan kaikki tilat omistava Senaatti-kiinteistöt on ollut vahvasti mukana.
”Yhteistyö Senaatin kanssa on ollut ensiarvoinen muutoksen käynnistäjä. Olemme tuoneet omia tarpeitamme esiin, mutta toimitilajohtamisen osaaminen on tullut Senaatilta”, Kaarre kiittelee.
Senaatin asiakaspäällikön Lasse Koposen mukaan konseptin osa-alueet ovat käytössä viiden vuoden sisällä, mutta kaikkien tilojen muuntaminen vie 20–50 vuotta. Toteutus ottaa nyt ensiaskeliaan. Vetovastuussa sen käytäntöön viemisessä on Puolustusvoimien logistiikkalaitos.
”Konseptin tavoitteet ovat sitovia, mutta työkaluna työ- ja oppimisympäristökonsepti on hyvin joustava ja laaja vaihtoehtovalikoimaltaan. Ratkaisu voi olla myös yhdistelmä monesta mallista”, Kaarre sanoo.
Konseptin avulla Puolustusvoimat pystyy tutkimaan, mitkä tilat joustavat ja mitkä eivät. Kullekin kohteelle pyritään löytämään sille toimivin ratkaisu.
Nykyiset neliöt paremmin käyttöön
Ratkaisumalleja mietitään kolmella tasolla. Varuskuntatasolla tarkastellaan, miten ja millaisiin rakennuksiin toiminnot sijoitellaan, jotta arki on sujuvaa ja logistisesti toimivaa. Rakennusratkaisuissa puolestaan mietitään, kuinka paljon ja millaisia tiloja ja eri vyöhykkeitä olisi tarpeen olla ja miten ne sijoitetaan suhteessa toisiinsa. Yhden tilan tai huoneen tasolla pohditaan mihin tila soveltuu ja miten sitä voi tarpeen mukaan muuttaa kalustuksella.
Arjo Kaarre arvioi, että isoissa kohteissa konseptin mukaisilla malleilla voisi syntyä säästöjä satoja tuhansia euroja verrattuna perinteisiin ratkaisuihin.
”Mutta tunnuslauseenamme on ollut, että konseptointi ei ole säästöohjelma. Haluaisin nähdä, että säästö syntyy taidostamme käyttää nykyisiä neliöitä paremmin. Haemme väljyyttä työskentelylle järjestämällä työskentelyolosuhteet siten, että saisimme samalla rahalla enemmän.”
Myös konseptin ratkaisumallit on jaettu kolmeen luokkaan. Hajautetussa mallissa rakennusten ja yksittäisten toimitilojen nykytilannetta parannetaan pienillä muutoksilla. Keskitetty malli tuo suurimmat muutokset: kasarmeilla esimerkiksi majoitus- sekä vapaa-ajantilat sijoitettaisiin lähekkäin ja koulutus järjestettäisiin erillisissä koulutuskeskuksissa tai -kasarmeissa. Kolmas malli on näiden välimaastossa tai edellisten yhdistelmä.
”Suurten kokonaisuuksien kohteet ovat harvassa. Lähivuosina tehdään pääasiassa rakennuskohtaisia ja yksittäisiä tilaratkaisuja”, Kaarre arvioi.
Videomme Puolustusvoimien uudesta työ- ja oppimisympäristökonseptista:
Konseptin mukaiset tuvat
Konseptin mukaiset koulutustilat
Konseptin mukaiset toimistotilat
Mitä uusi konsepti tarkoittaa varusmiehille ja Puolustusvoimien henkilöstölle? Lue se juttusarjamme seuraavasta osasta.
Lue myös tiedotteemme Varuskunnat uudistuvat – millaista on varusmiesten arki tulevaisuudessa?