Valtion toimitilastrategian yhtenä tavoitteena on, että valtion 55 000 tietotyöläistä työskentelisivät tulevaisuudessa pääsääntöisesti monitilaympäristössä. Nyt vuonna 2019 tämä tavoite toteutuu kolmanneksella valtionhallinnon tietotyöläisistä.
Senaatti-kiinteistöjen työympäristöyksikön päällikkö Reetta Ripatti-Jokela kertoo Fiksun työn konseptin tukevan valtiohallinnon toimijoita työnteon tapojensa kehittämisessä. Päämääränä on, että työntekijät hyötyvät mahdollisimman paljon monitilaympäristöihin siirtymisestä ja digitalisaation kehityksestä.
”Olemme Senaatissa panostaneet jo kauan työympäristöjen kehittämiseen sekä konseptointiin ja päässeet tässä työssä pitkälle. Samalla on noussut esiin tarve pohtia, miten itse työnteko muuttuu. Tätä varten kehitimme Fiksun työn konseptin.”
Myös Senaatin muutosjohtamisen erityisasiantuntija Santeri Paakko on ollut konseptin kehittämisessä mukana. Hänestä sen tavoitteena on auttaa valtionhallinnon organisaatioita tunnistamaan tärkeimmät kehityskohteensa. Nämä saattavat vaihdella paljon keskenään, sillä Senaatin laajaan asiakaskuntaan kuuluu monenlaisia toimijoita tutkimuslaitoksista ministeriöihin.
”Asiakasorganisaatiomme ovat oman työnsä asiantuntijoita. Fiksun työn konseptilla tarjoamme heille viitekehyksen, joka mahdollistaa työtapojen tarkastelun ja kehittämisen.”
Seuraavat 5 kysymystä ja vastausta avaavat, mistä Fiksun työn konseptissa on kyse:
1. Mikä on Fiksun työn konsepti?
Fiksun työn konsepti on alkukartoituksesta, työpajatyöskentelystä, virtuaalisesta työskentelystä ja työtapakokeiluista koostuva kokonaisuus, jonka avulla valtionhallinnon toimijat voivat tunnistaa työtapojensa kehityskohteet.
”Fiksun työn lähestymistavassa selvitetään aluksi organisaation vahvuudet ja heikkoudet kahdeksan konseptissa määritellyn työn osa-alueen avulla. Työpajoissa havaittujen ja määriteltyjen kehityskohteiden perusteella rakennamme yhdessä asiakkaan kanssa työtapakokeiluja, joita testataan noin puolen vuoden ajan”, Santeri Paakko kertoo.
Lopulta organisaatio valitsee sille sopivimmat työtavat ja skaalaa ne kaikkien työntekijöidensä hyödynnettäviksi.
2. Miksi työnteon tapoja on hyvä miettiä uusiksi juuri nyt?
Uudet digitaaliset työvälineet muuttavat vuorovaikutuksen tapoja ja ovat tehneet varsinkin tietotyöstä yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta. Samalla yhä useammat valtionhallinnon toimijat ovat muuttaneet tai muuttamassa toimitilastrategian mukaisesti monitilaympäristöihin.
Näiden muutosten yhteydessä on tärkeää miettiä, miten uudet tilat ja työvälineet saataisiin parhaiten tukemaan kunkin organisaation erityistarpeita. Fiksun työn konseptin avulla tehtävä kehitystyö voi liittyä esimerkiksi vuorovaikutukseen, läsnäoloon tai oppimiseen.
”Alkukartoituksissa olemme havainneet, että asiakkaidemme työntekijöillä on ollut erilaisia käsityksiä esimerkiksi siitä, missä eri viestivälineissä kiireelliset asiat tulee käsitellä. Pahimmillaan tiedonkulku on voinut kärsiä, kun yhteisistä pelisäännöistä ei ole sovittu”, Reetta Ripatti-Jokela sanoo.
”Olemme osana Fiksun työn konseptia teettäneet asiakkaidemme työntekijöille digikartoituksia ja huomanneet, että saman organisaation sisällä työntekijöiden kokemus omasta digiosaamisesta voi vaihdella paljonkin. Ratkaisuna olemme järjestäneet koulutuksia ja muun muassa nimenneet organisaatioon digitaalisten työvälineiden kummit, joilta muut työntekijät voivat pyytää apua”, Santeri Paakko kertoo.
3. Kenelle konsepti on suunnattu?
Fiksun työn konsepti sopii erityisesti niille valtionhallinnon organisaatioille, jotka ovat parhaillaan aloittamassa työympäristön muutoshanketta.
”Ideaalitapauksessa organisaatio tekee työtapakokeiluja jo ennen monitilaympäristöön muuttoa, jolloin lopputuloksia voidaan hyödyntää heti uusiin tiloihin siirryttäessä. Kehittämistä voidaan tietenkin jatkaa tarvittaessa pidempääkin”, Ripatti-Jokela sanoo.
4. Mitä on Työ 2.0 ja miten Fiksun työn konsepti liittyy siihen?
Työ 2.0 on valtiovarainministeriön, Senaatti-kiinteistöjen, Valtorin ja Valtiokonttorin käynnistämä yhteishanke, jossa pyritään kehittämään työnteon tapoja koko valtiohallinnon tasolla. Fiksun työn konsepti on kehitetty Senaatti-kiinteistöissä tukemaan Työ 2.0 -hankkeen tavoitteita.
5. Kuka Fiksun työn konseptin takana on?
Fiksun työn konseptin kehittämiseen on osallistunut joukko Senaatti-kiinteistöjen muutosjohtamisen, tietotyön ja työympäristöjen kehittämisen asiantuntijoita. Lisäksi digitaalisen työn asiantuntija ja tutkija Esko Kilpi sekä Wevolven strategy & design director Ville Tikka olivat vahvasti mukana konseptin kehitystyössä.