Isoista ikkunoista tulvii sisään valoa. Se heijastuu tammikehyksisiin elementtilasiseiniin, jotka odottavat hissiaulassa siistissä pinossa poisviemistään. Pian avaruutta on Maanmittauslaitoksen (MML) Turun toimitiloissa moninkertaisesti: seiniä puretaan nyt urakalla, kun vanhanaikainen koppikonttori väistyy uuden ja raikkaan monitilaympäristön tieltä syksyn 2018 aikana.
”Kun remontti valmistuu, henkilökuntamme pääsee palaamaan väistötiloista viihtyisään, toimivaan ja nykyaikaiseen työympäristöön. Samalla tilatehokkuutemme paranee ja kustannuksemme alenevat. Muutostyöt ovat siis hyvin linjassa valtion toimitilastrategian ja oman toimitilastrategiamme kanssa”, MML:n toimitilapäällikkö Tarja Ek kertoo.
Valtion virastotalon ylemmistä kerroksista on komeat näkymät Turun Itsenäisyydenaukion ja vieressä virtaavan Aurajoen yli. Urheilupuiston puoleisista ikkunoista avautuu vehmas puistomaisema.
Jatkossa upeita näkymiä on entistä helpompi ihastella, kun pitkien käytävien varrella sijainneet yhden ja kahden hengen työhuoneet ovat poissa.
Työnjohdosta vastaava Turun Rakennustiimin Tommi Tirkkonen (vas.), Senaatin erityisasiantuntija Sinikka Selänne, Maanmittauslaitoksen rekisterisihteeri Merja Hakamäki, toimitilapäällikkö Tarja Ek ja kartoittaja Jarmo Kemppainen kävivät katsomassa remontin edistymistä (yläkuva).
Monitilamallissa sisustussuunnittelu on isossa roolissa. Senaatti on luonut Valtion virastotalolle yhtenäisen brändin, ja se valitsee ja kilpailuttaa kaikkien tilojen kalusteet. ”Kalusteiden värimaailmaa voidaan vaihdella, mutta muuten jokaisella virastolla on käytössään sama kalustemallisto. Remontteja on helppo tehdä: yhtenäinen ilme säilyy siitä huolimatta, kuka asiakas tiloja käyttää”, Sinikka Selänne kertoo (alakuva).
Entistä avarammat ja raikkaammat tilat
Senaatti-kiinteistöt omistaa vuonna 1967 valmistuneen virastotalon, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenroos. Näyttävästä kuparijulkisivustaan tunnettu rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla, naapureina ovat Turun kaupunginteatteri ja Wäinö Aaltosen museo.
Maanmittauslaitoksen väellä oli aiemmin käytössään reilut puolet virastotalon kahdeksannesta kerroksesta ja koko seitsemäs kerros. Marraskuussa valmistuvan remontin jälkeen koko henkilökunta – asiakaspalvelua lukuun ottamatta – jatkaa työtään seitsemännen kerroksen upouudessa monitilaympäristössä.
Tarja Ekin mukaan työskentelyn tiivistäminen yhteen kerrokseen ei kuitenkaan tarkoita ahtaampia tiloja, päin vastoin.
”Kun seiniä poistuu, tilojen valoisuus, avaruus ja raikkaus korostuvat.”
Seinät saavat kyytiä, kun Senaatti remontoi virastotalon seitsemännestä kerroksesta nykyaikaisen ja valoisan monitilaympäristön Maanmittauslaitokselle. Virastotalon peruskorjauksessa vuonna 2013 työhuoneiden väliseinät suunniteltiin helposti poistettaviksi järjestelmäseiniksi, ja siksi purkutyöt ovatkin sujuneet ripeästi ja siististi.
Maanmittauslaitoksella on yhteensä 40 toimipaikkaa Maarianhaminasta Ivaloon. Turussa työntekijöitä on 119.
Tarja Ek kertoo, että MML alkoi toteuttaa omaa toimitilastrategiaansa vuonna 2014 ja asetti korkeat tavoitteet tilatehokkuutensa parantamiselle. Tuolloin tilatehokkuus oli 36 neliötä työntekijää kohti, nyt ollaan 21,7 neliössä ja vuoteen 2020 mennessä luvun pitäisi olla 15 neliötä.
”Suunnittelimme ensimmäiset monitilaympäristöt Ouluun, Hämeenlinnaan ja Poriin. Turku on kahdeksas toimipaikka, jonka remontoimme monitilatoimistoksi. Jo nyt on käynyt ilmi, että päätös on oikea eikä vanha työhuonemalli tue nykyaikaista työn tekemisen tapaa. Alun pienestä muutosvastarinnasta huolimatta tyytyväisyys työympäristöön on mittausten mukaan noussut ja yhteistyön tekeminen parantunut.”
Ekin mukaan hyvä toimitila vastaa ihmisten erilaisiin tapoihin ja tarpeisiin tehdä töitä.
”Tarvitaan tilaa vuorovaikutteiselle työn tekemiselle, hiljaiselle työlle, tiimityölle, kollegojen kohtaamiselle ja vapaalle olemiselle. Monitilaympäristössä tilat ovat samalla tavalla työväline kuin vaikkapa tietokone: voit vaihtaa paikkaa sen mukaan, mitä olet kulloinkin tekemässä. Tutkitusti monitilaympäristö tukee tietotyön tekemistä ja antaa henkilölle vallan itse päättää minkälaisessa tilassa ja äänimaailmassa haluaa kulloinkin työskennellä.”
MML:n Tarja Ek ja Senaatti-kiinteistöjen Sinikka Selänne iloitsevat, että hyvän yhteistyön ansiosta muutos saatiin käyntiin nopeasti. MML:n tilatehokkuus on ollut Turussa 19,4 neliötä työntekijää kohden, ja uudessa monitilaympäristössä se on 12,7 neliötä. MML:n toimipisteiden välillä yhteyttä pidetään pääsääntöisesti Skypellä ja Lyncillä, ja uusi monitilaympäristö tukee hyvin tätä sähköistä työskentelyä.
Senaatti vahvasti mukana muutoksessa
Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Sinikka Selänne kertoo, että Maanmittauslaitoksen tiloissa parhaillaan käynnissä olevan remontin taustalla oli Lounais-Suomen maistraatin Turun yksikön akuutti tilantarve.
”Ennen joulua 2017 maistraatin suunnasta alkoi kuulua hälyttäviä ääniä: henkilökunta oli oirehtinut sisäilmaongelmien takia jo pidempään maistraatin silloisissa, yksityiseltä kiinteistönomistajalta vuokratuissa tiloissa. Maistraatti halusi sieltä pois, ja me Senaatilla autoimme heitä. Käytimme esimerkiksi omia lakimiehiämme, jotta he saivat vuokrasopimuksensa purettua.”
Selänteen johdolla Senaatti järjesti maistraatille muutamassa viikossa väistötilat kolmeen osoitteeseen: Valtion virastotaloon, Kelan tiloihin Turun Eerikinkadulle sekä Heikkilän kasarmille.
”He suorastaan pakenivat vanhoista tiloistaan”, hän sanoo.
Selvää oli, ettei maistraatti voi toimia pitkään monessa osoitteessa. Sinikka Selänne alkoikin pohtia ratkaisuksi virastotalon vuokralaisia ja näiden tilantarpeita kokonaisuudessaan.
”Maanmittauslaitoksella oli tiloissaan väljyyttä, ja olimme jo pariin otteeseen saaneet heiltä ylimääräistä tilaa muiden virastojen käyttöön. Koska tiesin heidän tavoitteestaan siirtyä vähitellen monitilaan, tein MML:lle luonnoksen ja laskin että koko henkilökunta mahtuu seitsemänteen kerrokseen – samalla tilatehokkuudella kuin Varsinais-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto virastotalossa ovat. Koska tiesin, että MML:lla oli heidän omien työtekijöidensä resursseja kiinni muualla, esitin myös, että Senaatti ottaa suuremman vastuun muutoksen toteutuksesta.”
Neuvottelujen jälkeen Maanmittauslaitoksella innostuttiin suunnitelmasta, ja samalla Selänne selvitti, että vapautuvaan kahdeksanteen kerrokseen mahtuvat juuri sopivasti kaikki maistraatin toiminnot. Remontin toteutuksen ja uusien kalusteiden hankinnan lisäksi Senaatti sopi auttavansa Maanmittauslaitosta väistötiloihin muuttamisessa, niiden kalustamisessa, muutoskustannusten laskemisessa sekä kalusteiden inventoinnissa ja siirtämisessä.
”Palaset loksahtivat hienosti paikoilleen. Voidaan sanoa, että Maanmittauslaitos pelasti maistraatin.”
Patinoidusta kuparijulkisivustaan tunnettu Valtion virastotalo sijaitsee Turussa komealla paikalla Aurajoen rannalla. Rakennuksen täydellinen peruskorjaus moderniksi toimitaloksi valmistui vuonna 2013.
Virastotalo tehty joustavasti muunneltavaksi
Sinikka Selänne ja Tarja Ek kiittelevät, että ilman molemminpuolista avointa, kuuntelevaa ja joustavaa yhteistyötä näin nopea muutosaikataulu ei olisi ollut mahdollinen.
”Aloimme suunnitella uutta monitilaympäristöä yhteistuumin heti tammikuussa 2018. Senaatin johto puhuu paljon siitä, kuinka nämä hankkeet kestävät kauan ja että niitä pitäisi viedä vähän rivakammin eteenpäin. Päätin, että noh, kokeillaan kuinka nopeasti pystymme suoriutumaan”, Selänne naurahtaa.
Hän sanoo, että MML:n henkilökunta on pysynyt hyvin mukana remontin ripeässä etenemisessä.
”Totta kai hämmennystä oli, sillä ihmisille oli sanottu, ettei nyt vähään aikaan tapahdu mitään – ja sitten monitilamuutos lähtikin rytinällä liikkeelle. Työskenteliväthän he suhteellisen uusissa tiloissa, vaikkakin perinteisissä työhuoneissa.”
Vuonna 2009 Senaatti aloitti Valtion virastotalon täydellisen remontin: talo kunnostettiin kolmessa vaiheessa kokonaan uuteen uskoon sisä- ja ulkopuolelta, pystyyn ei jäänyt kuin betonirunko. Mittava perusparannus moderniksi toimitaloksi valmistui vuonna 2013. Selänteen mukaan jo tuolloin arvattiin, ettei muutos pysähdy tähän.
”Olimme silloin kaukaa viisaita. Rakennus suunniteltiin paitsi terveelliseksi ja turvalliseksi myös joustavasti muunneltavaksi. Tiloihin tehtiin esimerkiksi hajautettu ilmanvaihtojärjestelmä, jota pystytään helposti muokkaamaan ja tehostamaan. Kaikki työhuoneiden väliseinät suunniteltiin järjestelmäseiniksi, jotka nyt jälkeenpäin tehdyissä muutoksissa ovat osoittautuneet kultakaivoksiksi: Seinät voi irrottaa ja pystyttää näppärästi. Kevyet rakenteet ovatkin mahdollistaneet meille nopeat ja edulliset remontit.”
Valtion virastotalossa työskenteli ennen vuonna 2013 valmistunutta peruskorjausta vajaa 400 henkeä. ”Laskimme silloin, että taloon mahtuu tuhat ihmistä. Silloin luku tuntui isolta, mutta nyt lähestymme tätä haamurajaa”, Sinikka Selänne kertoo.
Työpajat tärkeitä muutosjohtamisessa
Tarja Ek kertoo, että Maanmittauslaitoksen henkilökunta on työskennellyt remontin aikana kahdessa osoitteessa: virastotalon kahdeksannessa kerroksessa, jossa työtiloja tiivistettiin niin paljon kuin mahdollista, ja väistötiloissa Heikkilässä – samassa rakennuksessa, jossa maistraattikin on väliaikaisesti.
”Muutosjohtamisessa on tärkeää, että henkilökunnalle tiedotetaan avoimesti suunnitelmista, heitä kuunnellaan ja pidetään ajan tasalla remontin vaiheista.”
Ensimmäisen infotilaisuuden MML järjesti väelleen tammikuussa 2018. Maaliskuussa henkilöstö osallistui Senaatin muutosjohtamisen erityisasiantuntijan Pertti Siekkisen vetämiin työpajoihin, joissa pohdittiin uuden toimintaympäristön tuomia mahdollisuuksia ja rohkaistiin avoimeen vuoropuheluun.
Kuvan väistötiloissa remontin ajan työskennellyt MML:n asiakaspalvelu pääsi syyskuussa muuttamaan ensimmäisenä uusiin tiloihin.
”Kävimme yleisesti läpi perusasioita: mitä monitila oikeastaan on ja miten se muuttaa työtapoja. Järjestimme vielä syyskuussa kaksi prosessikohtaista työpajaa, ja näissä työpajoissa henkilökunta kävi konkreettisesti läpi, mitä uusi monitilaympäristö juuri kunkin omassa työssä tarkoittaa. Tämä polku on osoittautunut erittäin tarpeelliseksi ja auttaa henkilöstöä valmistautumaan uuteen työympäristöön siirtymisessä sekä uusien työskentelytapojen oppimisessa”, Ek kertoo.
Hänestä on tärkeää, että Maanmittauslaitos on pystynyt kehittämään työympäristöjään yhdessä Senaatin kanssa pitkällä aikajänteellä ja hyvässä yhteistyössä.
”Asiakassuhde on ennemminkin kumppanuussuhde, ja senaattilaiset tuntevat konseptimme kuin omat taskunsa. Yhteistyössämme Senaatin avainhenkilö on asiakaspäällikkö Riitta Sirén, jonka kanssa teemme erittäin tiivistä yhteistyötä valtakunnallisesti. Täällä Turussa yhteistyö Sinikka Selänteen, rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäen ja kiinteistöpäällikkö Petri Nurmion kanssa on ollut erinomaista. Meitä kuunnellaan, ja jos jotain ongelmaa on, siihen reagoidaan nopeasti.”
Juttusarjan seuraavassa osassa selvitämme, kuinka Maanmittauslaitoksen henkilökunta valmistautuu monitilaympäristöön siirtymiseen ja miltä muutos heistä tuntuu.