Luonnonvarakeskuksella on käytössään kaikkiaan 218 kiinteistöä 48 paikkakunnalla. Kiinteistöjen käyttötarkoitukset vaihtelevat laboratoriosta kalankasvatuslaitokseen, joten myös niiden turvallisuustarpeet, -käytännöt ja -riskit ovat erilaisia.
Siksi Luken turvallisuuden kehittämispäällikkö Juha Suutarinen päätti ottaa Senaatin turvallisuusasiantuntijoihin yhteyttä kuultuaan, että Senaatti tarjoaa asiakkailleen turvallisuusasiantuntijapalveluita.
”Olimme jo aiemmin tunnistaneet, että meillä on kehittämistarpeita toimitilojen riskienhallintaan tarvittavissa linjauksissa, hallintakeinoissa ja malleissa. Aloitimme yhteistyön Senaatin kanssa vuoden 2018 alkupuolella ja saimme turvallisuussuunnitelman valmiiksi syksyllä”, Suutarinen kertoo.
Turvallisuustarpeet selvitetään työpajoissa
Osana Senaatin tarjoamia turvallisuusasiantuntijapalveluita asiakkaille voidaan laatia myös toimitilaturvallisuuden konsepteja. Tavoitteena on luoda suunnitelma ja viitekehys, jonka avulla turvallisuustaso optimoidaan kaikissa toimipisteissä. Luonnonvarakeskuksen tapauksessa valmista suunnitelmaa kutsutaan Toimitilaturvallisuuden linjauksiksi.
Asiakirja sisältää muun muassa toimintamallin riskien arviointiin, yleisiä toimitilaturvallisuusperiaatteita sekä turvallisuuden kehittämiseen liittyviä toimintamalleja.
”Ennen kuin aloitimme asiakirjan laatimisen, tutustuimme huolellisesti Luonnonvarakeskuksen toimintaan. Vierailimme neljässä toimipisteessä ja järjestimme kaksi työpajaa lukelaisten kanssa”, Senaatin turvallisuusasiantuntija Samu Lauttamus kertoo.
Työpajoissa Senaatin ja Luken asiantuntijat pohtivat, mitkä ovat Luken kannalta keskeisimmät turvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Lopulta konseptin osa-alueet rajattiin rikosturvallisuuteen, tietoturvallisuuteen sekä palo- ja pelastusturvallisuuteen.
Riskien arviointi konseptin kulmakivenä
Toimitilaturvallisuuskonseptin avulla turvallisuusvaatimuksia arvioidaan riskiperusteisesti, toimipaikka- ja tilakohtaisesti laadittujen riskiarviointien perusteella. Arvioinneissa huomioidaan riskien vaikutus toiminnan jatkuvuuteen sekä riskien toteutumisen todennäköisyys.
”Riskien arviointi pitää tehdä yhteistyössä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka tuntevat kohteen erinomaisesti. Tiivis yhteistyö on keskeistä konseptin onnistumisen kannalta”, Senaatin Samu Lauttamus pohtii.
Luken tapauksessa kaikkien kiinteistöjen riskien arviointiin menee tovi, sillä kiinteistöjä on yli 200. Apuna urakassa Lukella on Senaatin suunnittelema riskien arviointityökalu.
”Työkalu antaa numeraaliset arviot riskien vakavuudesta, laajuudesta ja todennäköisyydestä. Lopuksi työkalu antaa kullekin kiinteistölle riskiluokituksen”, Luken Juha Suutarinen kertoo.
Luken toimitilaturvallisuuskonseptin luomisessa avainrooleissa olivat Luken Juha Suutarinen (vas.) sekä Senaatin Antti-Pekka Lammi ja Samu Lauttamus.
Yleinen konsepti valtiohallinnon turvaksi
Tällä hetkellä Senaatin turvallisuusyksikkö työstää myös valtionhallinnon toimitilaturvallisuuden yleistä konseptia. Turvallisuusasiantuntija Antti-Pekka Lammin mukaan tavoitteina ovat muun muassa kustannustehokas toimitilaturvallisuus sekä tietenkin aiempaa parempi turvallisuustaso.
Valtionhallinnon toimitilaturvallisuuskonseptin tavoitteena on vastata kattavasti yleisimpiin toimitilaturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin ja vaatimuksiin. Kaikille yksittäisille asiakkaille ei siis välttämättä enää tarvitse joka kerta tehdä omaa konseptia.
”Mikäli jonkin viraston toiminta on niin spesifiä, että oma konsepti on paikallaan, voidaan valtionhallinnon toimitilaturvallisuuskonseptia silloinkin käyttää suunnittelun pohjana”, Lammi kertoo.