Merikasarmissa seinät kaatuvat ja raja-aidat ryskyvät
6 min
Merikasarmin hyvin edennyt remontti on paljastanut historiallisten tilojen alkuperäisen loiston. Koppikonttoreista vapautetut avarat salit ovat kuin tehtyjä ulkoministeriön työnteon tarpeisiin ja moderniksi monitilaympäristöksi.
Viihtyisä, edustava, turvallinen ja esteettinen ympäristö, jossa moderni työ sujuu vaivatta. Tällaisiin tiloihin ulkoministeriön väki palaa vuonna 2021, kun Helsingin Katajanokan uljaan maamerkin, Merikasarmin, historian suurin perusparannus valmistuu.
Alkuvuodesta 2020 Merikasarmin työmaalla Helsingin Katajanokalla häärii parisataa rakentajaa, kun Senaatti-kiinteistöt saneeraa rakennukset uudenaikaiseksi monitilaympäristöksi.
Purkutyöt on jo saatu valmiiksi ja sisätilojen rakentaminen alkanut. Väliseinien kaataminen paljasti tilojen alkuperäisen loistokkuuden.
Perusparannuksen pääsuunnittelijana toimivan LPR-arkkitehdit Oy:n Pauno Narjus sukkuloi tiiviisti Turun ja Helsingin väliä. Suurhanke haukkaa ison osan arkkitehdin ajasta: Narjus käy tarkistamassa projektin edistymisen paikan päällä viikoittain.
”Merikasarmin interiööri on palautunut enemmän alkuperäisen hengen mukaiseksi. Itseäni viehättää erityisesti se, kuinka vaikuttavia salit ja niiden avaruus ovat. On aina hieno tunne, kun saa tällaista komeaa tilaa aikaiseksi. Ja parasta on, että tämä tila vielä tukee vahvasti tulevaa käyttöä eli ulkoministeriön toimintaa ja toiveita”, Narjus sanoo.
Remontissa Merikasarmin ylväs historia ja modernit työnteon tavat lyövät kättä. Arkkitehdin piirrosten lisäksi hankkeessa tarvitaankin kirkas näkemys tulevaisuuden tietotyön tavoitteista ja digitalisaation tuomista mahdollisuuksista.
Ulkoministeriön työympäristön kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Anna Pakkanen kertoo, että tulevaisuudessa työtä on mahdollista tehdä yhdessä uudella tavalla.
”Perusparannus mahdollistaa ministeriömme tilojen ja toimintatapojen laaja-alaisen kehittämisen. Kantavana ajatuksena on ’yhteistyöstä kohti yhteistä työtä’”, hän selventää muutoksen tavoitteita.
Uusien tilojen suunnittelussa on huomioitu tarkasti Merikasarmin kulttuurihistoriallinen arvo, rakennussuojelulliset näkökohdat sekä eri rakennusten arkkitehtuurin ominaispiirteet. Samalla kuitenkin myös poistetaan vanhentuneita ratkaisuja, jotka kertovat eri aikakausien rakentamisen ja työnteon trendeistä.
”Alkuperäisiä 1800-luvun arvorakennuksia on peruskorjattu viimeksi 1980-luvulla sen ajan virastoarkkitehtuurin mukaisesti yhden hengen työhuoneiksi. Kaikkien piirteiden ja kerroksellisuuden huomioiminen on kiinnostava, mutta haastava työ”, Pauno Narjus kertoo.
Kun ennen saneerausta kasarmirakennusten koppikonttoreissa työskenteli reilut 400 henkeä, uuteen nykyaikaiseen monitilaympäristöön tulee työtilat koko ulkoministeriön Helsingissä olevalle väelle eli noin 800 henkilölle.
”Oman erityispiirteensä hankkeeseen tuovat vielä valtioneuvoston ja ulkoministeriön korkeat turvallisuusvaatimukset – kuten se, ketkä henkilöt voivat liikkua milläkin vyöhykkeellä”, Narjus toteaa.
Monitilan edistettävä myös sosiaalista hyvinvointia
Komeiden tilojen ja avaruuden paljastuminen tukee valtionhallinnon työtapojen suurempaa muutosta. Uudenlaisen työnteon onnistuminen kaipaa muunneltavaa, esteetöntä ja miellyttävää monitilaympäristöä, joka mukautuu töiden ja tekijöiden mukana.
Ulkoministeriön muutos on hyvä esimerkki käynnissä olevasta murroksesta. Siiloista tai omista huoneista toisenlaiseen työtapaan siirtyminen ei ole aivan yksinkertaista, eikä siinä pelkkä seinien kaataminen riitä.
”Monitilan pitää tukea nykyaikaisia työnteon tapoja, kannustaa uudenlaisten työprosessien oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen – mutta myös edistää sosiaalisesti henkilöstön hyvinvointia”, Senaatin muutosjohtamisen asiantuntija Pertti Siekkinen sanoo.
Uudistuneeseen Merikasarmiin muuttaa myös valtioneuvoston yhteisiä toimintoja. Kiinteistöön remontoidaan lisäksi kokoushuoneita ja muita yhteisiä tiloja, joita muutkin ministeriöt voivat käyttää.
Anna Pakkanen kertoo, että toki jo nyt ulkoministeriössä ja valtioneuvostossa tehdään töitä yli organisaatiorajojen. Työ ei myöskään ole enää niin sidottu aikaan tai paikkaan, kiitos yhteisten digialustojen ja järjestelmien.
Tällä hetkellä ulkoministeriön henkilöstö työskentelee yhdeksässä eri osoitteessa Helsingin keskustassa. Osa toimipisteistä on remontin aikaisia väistökohteita.
”Uskon, että tulevaisuudessa raja-aidat ja siilot poistuvat entisestään ja organisaatiot madaltuvat. Olemme päässeet jo nyt väistöaikana pilotoimaan ennakkoluulottomasti erilaisia työskentelytyylejä ja -malleja. Esimerkiksi Kirkkokadulla jaamme muutamia monitilan vyöhykkeitä sisäministeriöläisten kanssa. Eteläesplanadilla olemme puolestaan kokeilleet muun muassa sitä, millaista synergiaa syntyy, kun kahden tai useammankin ministeriön spesialisteja työskentelee lähekkäin”, Pakkanen sanoo.
Muutokseen tarvitaan mukaan kaikki ihmiset. Pertti Siekkinen korostaa, että muutoksella pitää olla aidosti johdon tuki, muuten se ei onnistu. Myös tilojen käyttäjiä eli henkilöstöä pitää kuunnella tarkasti.
Siekkinen ja ulkoministeriön väki ovat tehneet alusta asti yhteistyötä, jotta suuri projekti otettaisiin hyvin vastaan ja se sujuisi myös henkilöstön kannalta mutkattomasti.
Merikasarmin suunnittelussa tärkeässä osassa on ollut vuonna 2018 laadittu työympäristösuunnitelma. Se muistuttaa, että arkkitehtuurin, kustannusten ja muun suunnittelun rinnalla on mietittävä aidosti myös ihmisiä.
”Työympäristösuunnitelmaan kirjattiin, mitä henkilöstön kanssa tehdään, jotta muutos onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Visiona oli, että koko ulkoministeriö työskentelee moderneilla tavoilla ja välineillä täysin uudistetuissa tiloissa, henkilöstö voi hyvin ja on innostunut työstään, ja fyysiset tilat tukevat digitaalista tietotyötä”, Siekkinen kertoo.
Onnistunut muutos edellyttää, että kaikki voivat vaikuttaa siihen. Esimerkistä käy parhaillaan työn alla oleva sisustussuunnittelu, johon ulkoministeriön väen toivotaan osallistuvan omilla ideoillaan.
”Teemme työympäristön suunnittelun, tilankäytön etiketin ja itse käyttöönoton mahdollisimman osallistavalla tavalla. Rakennamme Merikasarmille mallihuoneen, joka vastaa uusia työskentelytiloja: ihmiset pääsevät näkemään ja vaikuttamaan siihen, millainen monitilasta tulee”, Siekkinen kertoo.
Osa muutosjohtamista on sekin, että työympäristön kehittäminen jatkuu senkin jälkeen, kun väki on muuttanut uusiin tiloihin. Muun muassa tilojen etikettiä ja käyttötapoja on hyvä opetella yhdessä.
”Muutto omista huoneista monitilaympäristöön on paljon muutakin kuin fyysisen työtilan muutos. Se vaatii uusia esimiestaitoja, koko henkilöstön välistä luottamusta ja avointa mieltä.”
Carl Ludvig Engelin suunnittelema kulttuurihistoriallisesti arvokas kasarmikokonaisuus koostuu kahdeksasta rakennuksesta, joista vanhin ja komein eli Matruusikasarmi valmistui 1820-luvulla helpottamaan venäläisten sotilaiden majoitusongelmaa Helsingissä.
Matruusikasarmin rinnalle Engel suunnitteli vuonna 1836 valmistuneen upseerien majoitusrakennuksen. Pihan etelälaidalle valmistui kaksi vuotta myöhemmin hänen avustajansa A.F. Grandstedtin piirtämä sairaala.
Viisi uudisrakennusta tehtiin 1980-luvulla, kun silloinen ulkoasiainministeriö tarvitsi uusia tiloja. Matruusikasarmista tuli ministeriön päärakennus.
Merikasarmin mittava perusparannus alkoi purkutöillä marraskuussa 2018. Urakan suuruutta kuvaa Merikasarmin koko: saneerattavaa on noin 26 000 neliötä.
Tilojen pääasiallisen käyttäjän eli ulkoministeriön henkilöstö pääsee muuttamaan uudistettuihin tiloihin vuonna 2021. Merikasarmiin tulee myös vuokraajan eli Valtioneuvoston yhteisiä toimintoja.
Ennen saneerausta kasarmirakennuksissa työskenteli reilut 400 henkeä. Nykyaikaiseen monitilaympäristöön tulee työtilat koko ulkoministeriön Helsingin väelle eli noin 800 henkilölle.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?