Senaatin kuusi tekoa hyvän sisäilman puolesta
Sisäolosuhteet ovat Senaatin uuden strategian keskiössä. Työ hyvien sisäolosuhteiden puolesta alkaa jo asiakkaiden tilaratkaisuja suunniteltaessa ja jatkuu läpi kiinteistöjen elinkaaren.
Sisäolosuhteet ovat Senaatin uuden strategian keskiössä. Työ hyvien sisäolosuhteiden puolesta alkaa jo asiakkaiden tilaratkaisuja suunniteltaessa ja jatkuu läpi kiinteistöjen elinkaaren.
Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa on yli 9 000 rakennusta, joissa työskentelee yli 70 000 työntekijää. Sisäolosuhteiden erityisasiantuntijan Anne Korven mukaan Senaatilla on suuri mahdollisuus ja vastuu vaikuttaa sisäilman laatuun valtion työpaikoilla.
”Kun tilojen ja käyttäjien määrät ovat näin valtavia, on selvää, että teemme paljon työtä hyvän sisäympäristön eteen. Pyrimme yhdenmukaistamaan ennakoivat ja sisäilmapoikkeamiin reagoinnin toimintatavat.”
Anne Korven tekemään ”Hyvän sisäilman asialla” -tietoiskuun on koottu toimet, joilla Senaatti-kiinteistöt pitää huolta hyvästä sisäilmasta. Tässä kuusi keskeistä nostoa:
Senaatti-kiinteistöt määrittelee kullekin hankkeelle energiatehokkuuden ja ylläpidon tavoitteet, erityisherkille suunniteltavien Sensi-tilojen tarpeen sekä sisäolosuhteiden seurannan anturointitarpeet.
Asiantuntijat selvittävät mahdolliset rakenteiden haitta-aineet ajoissa ja riittävän laajasti. Suunnitteluvaiheessa hyödynnetään kiinteistönhoidon ja siivouksen asiantuntemusta. Kosteus- ja pölyriskien minimointi on itsestäänselvyys. Hankkeen valmistuttua puolestaan perehdytetään kiinteistönhoito ja siivous toimimaan tiloissa hyviä sisäolosuhteita ylläpitäen.
Senaatti-kiinteistöt otti ensimmäisenä Suomessa pilottikohteissaan käyttöön kiinteistöjen ylläpidon olosuhdemallin, joka yhdistää rakennuksen tietomallin, olosuhdemittaukset, palvelupyynnöt ja käyttäjäpalautteen. Sen avulla voi entistä tehokkaammin havaita mahdolliset toimenpiteitä edellyttävät sisäolosuhdepoikkeamat. Lisäksi kaikissa Senaatin kohteissa voidaan kiinteistöpäälliköiden pyynnöstä tehdä mittauksia tavanomaisimmista sisäolosuhdesuureista lyhyelläkin varoitusajalla.
Kiinteistönhoidon vuosittaisessa laatuauditoinnissa tarkastellaan, miten kiinteistönhoito osaa huomioida tilankäyttäjille tärkeitä asioita, miten perillä se on kohteensa sisäolosuhteista ja energiatehokkuudesta. Auditoinnissa kiinnitetään huomiota myös kohteen ennakoivaan hoitoon ja huoltoon. Lisäksi sekä yhteistyön sujuvuus sidosryhmien kanssa että toiminnasta raportointi ovat osa arviota.
Vastaavasti siivouksen laatuauditoinnissa arvioidaan kaikkien pintojen siivouksen lopputulos suhteessa puhtaustasovaatimuksiin – miltä pintojen on näytettävä siivouksen jälkeen ja minkä verran likaa saa näkyä. Laatuauditoinnin tulokset vaikuttavat palkkion tai sanktion määrään.
Säännöllisesti kolmen vuoden välein toteutettavilla rakenteiden ja ilmanvaihdon katsastuksilla pyritään löytämään varhaiset varoitusmerkit, joilla on tai saattaa hoitamattomina olla negatiivisia vaikutuksia sisäolosuhteisiin. Katsastusten tulosten perusteella kohdennetaan ja priorisoidaan tarkempia kuntotutkimuksia, huoltoa, kunnossapitoa ja investointeja.
Tilojen käytön aikana on huolehdittava, että tilankäyttäjä tietää, millaisilla omilla valinnoillaan hän parantaa tai heikentää sisäilman laatua. On muistettava esimerkiksi henkilömäärämitoitusten ja kenttävarusteiden säilytyksen sisäilmavaikutukset sekä koriste-esineiden, kasvien ja johtovyyhtien vaikutus siivottavuuteen. Tätä varten on laadittu sisäilmatietoiskuja ja järjestetty sisäilmaklinikoita. Tietoiskuissa kerrotaan sisäilma-asioista käytännönläheisesti sekä tuodaan esille Senaatin noudattamat toimintatavat ja tulevat suuntaukset toimenpiteineen. Tietoiskujen teemat on valittu vastaamaan yleisimpiin Senaatin asiakkaiden sisäilmasta esittämiin kysymyksiin.
Vuoden 2019 alussa Senaatilla aloitti viidestä asiantuntijasta ja 12 sisäilmakoirasta koostuva koiraryhmä. Koulutetut koirat ilmaisevat ne paikat, joista mikrobien haju tulee huoneilmaan. Tarkastuskierroksilla hyödynnetään myös edistynyttä mittausteknologiaa, jonka avulla pystytään tutkimaan useita sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä, kuten kemiallisia päästöjä sekä pienhiukkasten tai hiilidioksidin määrää ilmassa.
Lataa ja lue Anne Korven ”Hyvän sisäilman asialla” -tietoisku
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
"Käynnistimme syksyllä nopeasti energiansäästöohjelman, joka tuotti hyviä tuloksia jo talven aikana. Yhdessä asiakkaidemme kanssa saimme aikaan merkittäviä säästöjä", Senaatin energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.
Puolustuskiinteistöjen siivouspäällikkö Päivi Seppäsen aloitteesta Kainuun prikaatissa otettiin useamman vuoden tauon jälkeen siivousoppitunnit uudestaan alokkaiden koulutusohjelmaan. Tammikuun saapumiserässä palveluksensa aloittaneet varusmiehet on nyt koulutettu taitaviksi kasarmien siivoojiksi. Asenne siivousta kohtaan…
Tässä artikkelissa kerromme valkoisesta rakennuspölystä, harmaasta huonepölystä ja niistä siivoustyötä edesauttavista keinoista, joiden käytön myötä auringonvalo ei paljasta sakeaa pölypilveä.
Puolustuskiinteistöt satsaa entistä vahvemmin hyvien sisäolosuhteiden varmistamiseen varusmiehille sekä puolustusvoimien ja heidän strategisten kumppaniensa henkilöstölle. Senaatin tytärliikelaitoksen omat uudet sisäilma-asiantuntijat keskittyvät ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Rakennuskatsastukset ja vinkkipalkkiot ovat hyvänä apuna.
Puolustuskiinteistöt panostaa isosti sisäilmaongelmien ennaltaehkäisyyn: Puolustusvoimien koko rakennuskanta peruskorjataan kuluvalla vuosikymmenellä ja ongelmien ratkaisemista varten on palkattu omat sisäilma-asiantuntijat. ”Kun kansakunta antaa parhaassa iässä olevan ikäluokkansa maanpuolustukseen, on meidän taattava…
Joensuun Kauppakatu 40:een rakennetaan usean valtion viraston yhteiskäyttötilat ja asiakaspalvelu. Korjauksen yhteydessä kiinteistön sisäolosuhteita parannetaan uusimalla talotekniikkaa kiireestä kantapäähän. Toimivan ilmanvaihdon ja lämmityksen lisäksi hyvää sisäilmaa rakennetaan myös materiaalivalinnoilla ja…
Kun puhutaan hyvästä akustiikasta, ajattelee yksi kaikuisia kirkkosaleja ja toinen hipihiljaista kirjastoa. Joensuun Kauppakatu 40 virastotalon peruskorjauksessa seitsemän virastoa muuttaa saman katon alle, yhteiskäyttöisiin tiloihin. Tilojen hyvään akustiikkaan panostetaan hankkeessa…
Senaatin hallinnoimia ja ylläpitämiä virastotaloja ympäri maan on ylläpidetty huolellisesti läpi koko korona-ajan, vaikka suurin osa toimistotyöntekijöistä on tehnyt etätöitä. Ammattilaiset ovat huolehtineet rakennusten kunnosta ja sisäolosuhteista, kuten sisäilman laadusta,…
Senaatti on mitannut lähes 300 valtion rakennuksen radonpitoisuudet. Työpaikkojen radonmittaukset ovat osa työsuojelua ja radonpitoisuuden selvittäminen kuuluu lain mukaan työnantajan vastuulle. Senaatti toteutti selvityksen itse sisäilman nollatoleranssiperiaatteensa mukaisesti. Senaatin sisäolosuhteiden…