Senaatin tiloissa siivoojat toimivat sisäilma-agentteina
3 min
Kohteita kiertäessään siivoojat huomaavat huonetiloissa piilevät sisäilmariskit ensimmäisinä. Niinpä Senaatti päätti pyytää heidät sisäilma-agenteikseen. Mallia tullaan hyödyntämään kaikissa kohteissa, joissa on Senaatin järjestämät puhtauspalvelut.
Halkeamia rakenteissa, vuotavia käsisuihkuja, irronneita kynnyslistoja ja puutteellisia ikkunatiivisteitä. Muun muassa näistä ongelmakohdista Lassila & Tikanojan palveluohjaaja Miia Pulkkinen on raportoinut siivoustyönsä ohessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Helsingin Tilkanmäen ja Kytösuon toimitiloissa.
Pulkkinen on yksi Senaatti-kiinteistöjen uusista sisäilma-agenteista. Senaatti on vuoden alusta lähtien tehnyt aiempaa tiiviimpää yhteistyötä työympäristöjen ja toimitilojen palveluntuottajien kanssa sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi. Idean isä on Senaatin Pohjois-Suomen aluejohtaja Risto Rautiola.
”Omat kiinteistöpäällikkömme eivät käy huonetiloissa yhtä usein kuin siivoojat, jotka kiertävät kohteita päivittäin. Itse siivous vaikuttaa ratkaisevasti toimitilojen sisäilmaolosuhteisiin, minkä lisäksi haluamme motivoida siivoojia tarkkailemaan työympäristöään. Tavoitteena on päästä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa käsiksi epäkohtiin, joista saattaa kehittyä suurempia ja vakavampia haittoja”, Rautiola kertoo.
”Siivoojan toimenkuvaan kuuluu olennaisesti tarkkailla tiloja. Jos epäkohtia tulee vastaan, niistä on raportoiva”, Pulkkinen tuumii.
Kriittiset havainnot palkitaan
Pamela Fingerroos toimii Lassila & Tikanojan siivoojien ja tukipalveluhenkilöstön esimiehenä Tilkanmäen ja Kytösuon tiloissa. Siivoojat raportoivat Fingerroosille huomioistaan, jotka hän kirjaa sähköiseen huoltokirjaan. Raportointi välittyy kiinteistöpäällikön kautta Senaatin sisäilmatiimille, joka käy tarvittaessa selvittämään havaintoja tarkemmin.
”Siivoojillamme on erinomainen ammattitaito ja he ovat juuri oikeita henkilöitä raportoimaan eri tilojen ongelmakohdista”, Fingerroos sanoo.
Havainnoista, joilla on erityistä merkitystä sisäilmaongelmien ehkäisyssä, Senaatti maksaa siivoojille 50 euron palkkion.
”Kyllä palkkiolla on vaikutusta ja se motivoi raportoimaan entistä herkemmin. Lisäksi palkitsemisella on symbolinen merkitys: siivoojiemme tekemää työtä arvostetaan ja heitä todella kuunnellaan.”
Pilotista arjen toimintamalliksi
Tilkanmäen ja Kytösuon kohteissa on palkittu lähes kymmenen huomiota tänä vuonna. Koko maassa maksettiin yhteensä kolmekymmentä palkkiota yksistään toukokuussa. Ilmoituksia on tullut esimerkiksi tunkkaisuudesta, viemäriongelmista tai tummuneista laatoituksen saumoista.
”Asiat, joita omassa yksikössäni on raportoitu, eivät ole olleet katastrofaalisia, vaan ennemminkin pieniä puutteita. Näistä puutteista olisi todennäköisesti kuitenkin kasvanut todellisia ongelmia, jos niitä ei olisi laitettu kuntoon”, Pamela Fingerroos kiteyttää.
Toistaiseksi pilottina edennyt sisäilma-agenttien toiminta laajenee arjen toimintamalliksi vuoden 2019 loppuun mennessä kaikkiin Senaatin hallinnoimiin kohteisiin, joissa on käytössä Senaatin järjestämät puhtauspalvelut.
Sisäilmaongelmien nollatoleranssi on yksi Senaatti-kiinteistöjen vuoteen 2022 ulottuvan strategian päätavoitteista. Tavoitteena on valtion toimitilojen sisäolosuhteiden laadun parantaminen ja ongelmien selättäminen.
Nollatoleranssi tarkoittaa ennen kaikkea kokonaisvaltaista toimintakulttuuria ja asennetta, johon kaikki senaattilaiset työssään sitoutuvat. Nollatoleranssityön keskiössä ovat ennakointi ja nopea reagointi, jossa sisäilma-agenteilla on tärkeä rooli.
Sisäolosuhteiden parantamiseksi Senaatti kasvattaa investointeja ja kunnossapidon määrärahoja 250 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana. Samalla vahvistetaan sisäilmaosaamista ja resursseja. Senaatti on jo palkannut muun muassa uusia sisäilma-asiantuntijoita ja sisäilmakoiria. Sisäilmakatsastukset tehdään vuonna 2019 noin 200 kohteeseen.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?