Sisäilmakoiran elämää
Jos Senaatin kiinteistössä on epäily sisäilmaongelmasta, paikalle saatetaan kutsua belgianpaimenkoira tervueren Ness isäntänsä, kiinteistöpäällikkö Risse Koposen kanssa.
Jos Senaatin kiinteistössä on epäily sisäilmaongelmasta, paikalle saatetaan kutsua belgianpaimenkoira tervueren Ness isäntänsä, kiinteistöpäällikkö Risse Koposen kanssa.
”Nessin työpäivä voi olla tuntien mittainen. Nenänkäyttöä on yhteen putkeen parikymmentä minuuttia, minkä jälkeen on suunnilleen saman pituinen tauko. Tällaisia pätkiä voi olla peräkkäin useampia.
Koulutus ja työ ovat koiralle hauskaa leikkiä. Tervueren on käyttölinjainen koirarotu, joka on jalostettu työkäyttöön samoin kuin toinenkin koirani, belgianpaimenkoira malinois. Belgianpaimenkoirat eivät ole rotuna kovin helppo, enkä suosittelisi niitä kenellekään ensimmäiseksi koiraksi.
Koirat haluavat tehdä töitä ja ymmärtävät, mistä on kysymys. Niiden taitoa täytyy myös pitää jatkuvasti yllä. Treenaamme etsintää noin kerran viikossa. Harjoitukset ovat rakennusetsintää, eli rakennuksesta haetaan siellä olevia tai sinne erikseen laitettuja hajuja, joita koiralle halutaan edelleen vahvistaa. Ness on opetettu tunnistamaan homelajit, jotka indikoivat kosteusvaurioita. Työssään se oppii koko ajan lisää.
Tulemme paikalle, kun vauriota ei ole löytynyt muista paikannusyrityksistä huolimatta tai kun tilankäyttäjät oireilevat toimenpiteistä huolimatta. Tutkimuksessa koiran rooli on paljastaa tarve tarkempaan tutkimukseen ja paikantaa mahdollinen ongelma. Meillä Senaatti-kiinteistöissä koiraa käytetään sekä ennakoivilla kierroksilla että havaittujen hajulähteiden selvittämiseen. Yleensä ongelmat ovat piilossa olevia mikrobivaurioita, joita ihminen ei pysty aistinvaraisesti havaitsemaan rakenteita purkamatta.
Katso video: Senaatin sisäilmakoira työssään
Ness on selvästi innostuneempi, kun se haistaa, että huonetilassa on jotakin löydettävää. Ja jos sisäilmassa ei ole ongelmia, Ness voi ilmaista heti alkuunsa, että täältä ei kyllä löydy mitään, mutta mennään nyt silti. Kaikilla koirilla on omat tapansa kertoa havainnoistaan. Ness pyrkii raapimalla hakemaan homeen lähteen esille.
Sisäilmakoira on oikein käytettynä hyvä apuväline, mutta ohjaajan täytyy tietää, mitä koira etsii ja mitä se voi löytää. Koirien reaktioiden perusteella voidaan tehdä liian vahvoja tulkintoja ongelmien laadusta, jos ilmaisupaikkoja ei tutkita myös muilla tavoilla. Senaatin kiinteistöissä tutkimuksia jatkaa aina sisäilma-asiantuntija, jos koira merkkaa jonkin paikan.
Työstä palkitseminen on koiralle tärkeä juttu, sillä koira tarvitsee ehdottomasti onnistumisen kokemuksia ja palkitseminen pitää yllä hyvää virettä. Palkitsen Nessin aina hyvästä suorituksesta. Välillä meillä saattaa tulla vastaan pelkkiä puhtaita tiloja. Kun koira ei löydä mitään, se ei saa onnistumisen kokemuksia. Tällöin lavastan vaurion ja käyn koiran kanssa löytämässä sen – muuten se ajattelee, että eihän täällä ole ikinä mitään. Nessin palkka on yleensä pallo tai rätti.
Työpäiviä Nessillä on viime aikoina ollut keskimäärin yksi viikossa. Vapaa-ajalla Nessin elo on normaalia koiranelämää. Harrastamme eri koiralajeja, kuten jäljestystä ja nenänkäyttöä sekä perustottelevaisuutta. Nessillä ei ole koiraurheilussa tavoitteita, vaan se on pääasiassa työkoira ja harrastaa muita juttuja muuten vaan.”
Lue myös: Senaatin kuusi tekoa hyvän sisäilman puolesta
Risse Koponen on Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö sekä Ness- ja Maikku- sisäilmakoirien isäntä ja kouluttaja. Hän on myös koulutettu rakennusterveysasiantuntija.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
Senaatti-areenassa keskusteltiin hallitusohjelman mukaisesta julkisen sektorin tilaohjelmasta, jonka tavoitteena on tehostaa tilakustannuksia ja hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien tilakysymyksiin. Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa valotti puheenvuorossaan valtion toimitilakustannuksista saatuja…
Aulapalvelu on olennainen osa monen kiinteistön jokapäiväistä toimintaa. Kiinteistöön tulija kohtaa aulapalvelun ensimmäisenä sisään astuessaan ja viimeisenä ulos lähtiessään. Hyvä aulapalvelu paitsi sujuvoittaa kiinteistön arkea myös auttaa rakentamaan ja pitämään…
Joensuun virastotalo osoitteessa Kauppakatu 40 saneerattiin kiireestä kantapäähän syksyn 2020 ja tammikuun 2023 välillä. Peruskorjauksen valmistuttua toiminta virastotalon yhteisessä palvelupisteessä ja yhteiskäyttöisissä toimistotiloissa otti ensi askeleensa 20. helmikuuta.
”Poikkeusoloihin varautuminen nousi keskeiseksi tavoitteeksi helmikuusta 2022 lähtien. Tuemme vahvasti asiakkaitamme muuttuneessa tilanteessa”, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoo.
"Käynnistimme syksyllä nopeasti energiansäästöohjelman, joka tuotti hyviä tuloksia jo talven aikana. Yhdessä asiakkaidemme kanssa saimme aikaan merkittäviä säästöjä", Senaatin energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.
Puolustuskiinteistöjen siivouspäällikkö Päivi Seppäsen aloitteesta Kainuun prikaatissa otettiin useamman vuoden tauon jälkeen siivousoppitunnit uudestaan alokkaiden koulutusohjelmaan. Tammikuun saapumiserässä palveluksensa aloittaneet varusmiehet on nyt koulutettu taitaviksi kasarmien siivoojiksi. Asenne siivousta kohtaan…
Jasmin Johansson oli yksi Puolustuskiinteistöjen kesätyöntekijöistä ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Monipuolisia kesätyötehtäviä Senaatilla riittää — niin myös kaikenikäisiä ja taustaisia osaajia. Linda Liljeström on yksi heistä.
Homma hoidossa! Tikkakosken paikallisyksikössä kesätyöntekijä Silja Ukskoski huolehti rakennusten kunnossapitotoimenpiteiden kartoittamisesta kesän ajan. Silja kertoo nyt, millaisissa merkeissä hänen työntäyteinen kesänsä meni.