Sisäilmaosaajat yhdistävät voimansa nollatoleranssityössä
5 min
Sisäilma-asiantuntija Jenni Kotilaisen ja kiinteistöpäällikkö Mikko Rissasen yhteistyön tuloksena Senaatin tavoite hyvästä sisäilmasta on yhä lähempänä. Samanlaisia tehokkaita työpareja toimii valtion tiloissa eri puolella Suomea.
Senaatti-kiinteistöjen Kuopion toimistolta löytyy varsinainen sisäilma-asioiden tehopari: sisäilma-asiantuntija Jenni Kotilainen ja kiinteistöpäällikkö Mikko Rissanen. Senaatin julistaman sisäolosuhdeongelmien nollatoleranssin mukaisesti he huolehtivat yhdessä, että Rissasen vastuulla olevissa kiinteistöissä havaitut sisäilmaongelmat otetaan heti käsittelyyn ja ratkaistaan nopeasti.
Käytännössä kiinteistöpäällikön ja sisäilma-asiantuntijan yhteistyö tarkoittaa sitä, että jos kiinteistöhuolto ei yksin pysty ratkaisemaan esiin noussutta asiaa, sen selvittämiseen kutsutaan mukaan sisäilma-asiantuntija.
”Meillä on selkeä työnjako: Jenni osallistuu sisäilmatutkimuksiin, järjestää tarvittaessa tilojen käyttäjien infoamisen ja kertoo heille selkeästi, mistä sisäilma-asioissa on kyse. Minä puolestani hankin päätökset ja rahat tarvittaviin korjauksiin”, Mikko Rissanen tiivistää työnjaon.
Kaksikon toiminta-alue on laaja, Mikko Rissasella Kuopion ympäristö ja Jenni Kotilaisella Itä-Suomen alueen pohjoispuoli sekä kohteita Kajaanissa ja muualla Kainuun alueella.
Jenni Kotilainen kuuluu Senaatin eri puolella Suomea toimivien sisäilma-asiantuntijoiden muodostamaan Senaatin sisäiseen sisäympäristötiimi Sitiin. Sen yhtenä tehtävä on tukea kiinteistö- ja rakennuttajapäälliköitä sisäolosuhdeongelmien selvittelyssä ja ennakoinnissa.
”Teen yhteistyötä alueen kaikkien 11 kiinteistöpäällikön kanssa, ja olen melkein viikoittain yhteyksissä heidän kanssaan. Eniten yhteyttä pidän toki heihin, joiden kiinteistöissä on parhaillaan sisäilmakysymyksiä selviteltävänä. Tietenkään kaikissa kohteissa ei ole koko ajan käynnissä sellaisia sisäilmakysymyksiä, joihin pitäisi puuttua”, Kotilainen kertoo.
Jenni Kotilainen korostaa varhaisen puuttumisen mallia myös sisäilma-asioissa.
”Kannustan ottamaan meihin yhteyttä jo silloin, kun ongelmaa ei ole vielä kunnolla edes havaittavissa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa sisäilma-asiantuntija pääsee mukaan, niin sen parempi ja helpompi asioita on selvittää.”
Sitin tavoitteena on tuoda sisäilmanäkökulma luontevaksi osaksi kaikkea Senaatin toimintaa, suunnittelusta ja rakentamisesta aina kiinteistöjen ylläpitoon ja käyttöön asti. Jenni Kotilainen ja Mikko Rissanen ovat tyytyväisiä, että Senaatissa sisäilma-asiat ovat tärkeitä ja sisäilmaongelmien nollatoleranssi on nostettu aina strategiaan asti.
”Se helpottaa toimintaamme: on helppoa viedä suunnitelmat käytäntöön, kun strategia velvoittaa toimimaan ripeästi. Voimme myös vaatia kumppaneitamme toimimaan nopeasti. Senaatissa kannustetaan innovatiivisuuteen ja rohkeuteen, ja strategia antaa meille työntekijöille hyvän selkänojan”, Mikko Rissanen sanoo.
Senaatissa sisäolosuhteiden hyvän hallinnan keskeisin työkalu on ennakointi, joka on olennainen osa kiinteistöpäällikköjen ja sisäilma-asiantuntijoiden työtä. Ennakoinnin ja yhteistyön ansiosta sisäilmaongelmat eivät pääse yllättämään. Esimerkiksi siivoojat tarkkailevat tiloja jatkuvasti ja kertovat mahdolliset havaintonsa kiinteistöhuollolle. Siivoojille maksetaan myös palkkio sisäilmahavainnoista.
”Ennakoinnissa tärkeitä ovat rakenne- ja ilmanvaihtokatsastukset, joita tehdään osassa rakennuksista kolmen vuoden välein. Minä olen mukana ohjaamassa ja tilaamassa katsastuksia, ja jos katsastuksessa löytyy korjattavaa, kiinteistöpäällikkö rupeaa heti toimenpiteisiin”, Jenni Kotilainen kertoo.
Mikko Rissanen korostaa tiimityössä erityisesti auttamisen merkitystä.
”Me molemmat myös aktiivisesti kysymme, jos jokin on jäänyt epäselväksi. Tiimityössä tärkeintä onkin auttaminen. Jos jokin ei etene, kannattaa heti kysyä, tarvitseeko toinen mahdollisesti apua”, hän sanoo.
”Pidän hyvänä toimintamallina, että me sisäilma-asiantuntijat työskentelemme alueittain. Näin teemme töitä samojen kiinteistö- ja rakennuttajapäälliköiden kanssa ja alueen kohteet tulevat vähitellen tutuiksi”, Jenni Kotilainen kertoo.
Yksi Jenni Kotilaisen ja Mikko Rissasen yhteisistä kohteista on Puolustusvoimien Karjalan lennoston toimitilat Siilinjärven Rissalassa, Kuopion lentokentän läheisyydessä.
Karjalan lennostolla on kymmeniä erilaisia ja eri-ikäisiä rakennuksia ja halleja Rissalassa: saksalaisten sodan aikana rakentamia tiloja, myöhemmin louhittuja kallioluolia sekä uudempiakin rakennuksia. Lennostossa työskentelee ja palvelee satoja ammattilaisia ja varusmiehiä.
Puolustusvoimien rakennusten kunnosta ja kehittämisestä Rissalassa vastaa yhteistyössä kolme kumppania. Senaatti omistaa rakennukset, ja niiden huolto ja ylläpito kuuluvat Puolustushallinnon rakennuslaitokselle. Karjalan lennosto käyttäjänä puolestaan huolehtii omalta osaltaan käyttäjien ohjeistuksesta ja neuvonnasta.
”Lennoston toimitilat ovat haastavia sisäilman kannalta, sillä luolissa työskennellään ikkunattomissa tiloissa ja käsitellään esimerkiksi kemikaaleja. Varusmiehillä ja henkilökunnalla on myös paljon varusteita, jotka olisi hyvä säilyttää muualla kuin työskentelytiloissa. Suoraan metsästä tuotuina varusteet voivat levittää esimerkiksi sammaleen hajua ympäristöönsä”, Mikko Rissanen kertoo.
Rissalan sisäilmaryhmä kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa. Siinä on mukana Senaatin, Puolustusvoimien sekä Puolustushallinnon rakennuslaitoksen edustajat.
”Sisäilmaryhmä on tärkeä tiedon jakamisen kannalta. Käyttäjiltä tuli esimerkiksi tietoa, että luolien seinissä olevissa äänieristevilloissa oli paljon rikkonaisia pintoja, jotka aiheuttivat toisille ärsytysoireita. Teimme asiasta selvityksen ja investointiesityksen ja villat saatiin pian vaihdettua”, Mikko Rissanen kertoo esimerkkinä.
Yhteistyö on tärkeää, sillä sisäilmahuolet ovat herkkiä asioita. Rissasen mukaan on tärkeää luoda luottamusta työpaikalle, jotta vuoropuhelu on avointa ja henkilökunta uskaltaa kertoa, jos jokin paikka vaatii korjausta.
”Olemmekin saaneet tämän yhteistyön avulla luotua luottamusta. Uskoakseni se näkyy jo, että haluamme auttaa ja teemme Senaatissa työtä kaikkien tiloissa toimivien hyväksi. Sen huomaa vuorovaikutuksesta: on paljon rennompaa, kun ihmiset ovat tyytyväisiä.”
Senaatin sisäympäristötiimi, johon kuuluu 10 sisäilma-asiantuntijaa eri puolella Suomea. Toimintaa johtaa erityisasiantuntija Anne Korpi.
Sitin työn tavoitteena on tuoda sisäilmanäkökulma luontevaksi osaksi kaikkea Senaatin toimintaa, suunnittelusta ja rakentamisesta aina kiinteistöjen ylläpitoon ja käyttöön asti.
Sitiläiset tukevat kiinteistö- ja rakennuttajapäälliköitä sisäolosuhdeongelmien selvittelyssä, ennakoinnissa ja nollatoleranssin toteutuksessa.
Siti laatii myös ohjeita sekä suunnittelee ja toteuttaa sisäolosuhdekoulutuksia.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?