Turkulainen Seppo Rounas seisoo maanantaisena aamuna kaupungin pääpoliisiaseman tuulikaapissa Eerikinkadulla ja odottaa rauhallisesti vuoroaan. Muutaman minuutin kuluttua aulatiloihin johtava ovi aukeaa ja turvatarkastaja Tommi Mört toivottaa Rounaalle hyvät huomenet ja pyytää tätä riisumaan ulkovaatteensa ja asettamaan ne läpivalaisulaitteen hihnalle.
Turun poliisitalon perusparannus valmistui vuoden 2018 lopussa. Samassa yhteydessä toimitilat päivitettiin nykyisiä turvallisuusmääräyksiä vastaaviksi. Nyt kaikki lupa- tai päivystyspalveluissa asioivat kulkevat metallinpaljastinportin kautta ennen aulaan pääsyä ja heidän mukanaan olevat laukut läpivalaistaan.
Seppo Rounas on tullut poliisiasemalle hoitamaan asiakirjaan liittyvää ilmoitusasiaa. Turvatarkastuksen jälkeen hän pukee takin takaisin päälleen ja katsoo aulaan asetettuja laitteita mietteliäänä. Häntä askarruttaa, joutuvatko asemalla asioijat odottamaan sisälle pääsyä ulkona sateessa, jos jono venyy ja turvatarkastus ruuhkautuu.
”Varmasti turvatarkastus on tarpeellinen, kun tällainen on järjestetty. Ensimmäiseksi tulee mieleen, onko jotain vakavampaa täällä jo sattunut”, Rounas pohdiskelee.
Lounais-Suomen poliisin turvallisuuspäällikön Miika Siivosen mukaan turvatarkastuksen on tarkoitus lisätä henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuutta – ja ennaltaehkäistä mahdollisia turvallisuusuhkia.
”Turvatarkastus on jo osoittanut tarpeellisuutensa. Kuukausittain tarkastuksessa takavarikoidaan noin 300 esinettä, joita ei saa poliisin tiloihin viedä”, Siivonen kertoo.
Turvatarkastaja Tommi Mört toivottaa asiakkaat tervetulleeksi (yläkuva). Turkulainen Seppo Rounas asteli ensimmäistä kertaa metallinpaljastinportin läpi (alakuva).
Kuuluu Senaatin kokonaispalveluihin
Turun pääpoliisiaseman turvatarkastuksessa on kyse Länsi-Suomen alueen ensimmäisestä turvapalveluprojektista, jossa on mukana Senaatti-kiinteistöjen turvallisuusyksikkö. Senaatin tuottamiin kokonaispalveluihin kuuluva ratkaisu on pitänyt sisällään laitteiston hankinnan, palvelun, kilpailutuksen, perehdytyksen, haltuunoton sekä toiminnan aikaisen palvelun ohjaamisen.
Senaatin kiinteistöpäällikön Petri Nurmion mukaan Turun poliisitalolta saatujen kokemusten perusteella voidaan jatkossa arvioida mahdollisuuksia tuottaa vastaavia palveluita myös muihin poliisien tiloihin.
”Turun poliisitalo valikoitui ensimmäiseksi kohteeksi, koska perusparannuksen yhteydessä päätettiin nostaa myös turvallisuustasoa.”
Senaatin tarjoamasta turvatarkastuspalvelusta vastaa Avarn Security Oy. Vuosikustannukset palvelusta kohoavat sadan tuhannen euron luokkaan. Senaatin turvallisuuspalveluiden asiantuntijan Elina Töykkälän mukaan turvatarkastus palvelee myös poliisitalon naapuriin muuttaneen oikeusaputoimiston ja edunvalvontatoimiston sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiakkaita.
Senaatin kiinteistöpäällikkö Petri Nurmio ja turvallisuuspalveluiden asiantuntija Elina Töykkälä sanovat, että turvatarkastuksen kehittäminen kannatti. Esimerkiksi poliisitalon aulatilat ovat selvästi rauhoittuneet.
Keskimäärin 45 ihmistä tunnissa
Asiakkaita saapuu poliisitalolle tasaiseen tahtiin jo aikaisesta aamusta lähtien, ja virta on tasaista koko päivän ajan. Tammikuun 2019 aikana poliisilaitoksen turvallisuustarkastuksen läpi meni kaikkiaan 8 850 ihmistä, mikä tekee keskimäärin 45 ihmistä tunnissa.
Asiakkaita vastassa on aina kaksi turvatarkastajaa vajaan kymmenen tunnin vuoroissa. Tommi Mört seisoo pöydän takana turvahanskat käsissään. Seurana on tänään Heidi Loukonen, joka hoitaa läpivalaisulaitetta.
Mört pyytää ihmiset metallinpaljastuksen läpi ja tekee tarvittaessa tarkemman tarkastuksen kädessä olevan metallinpaljastimen avulla. Työnkuvaan kuuluu myös asiakkaiden opastus.
”Tarkastuksen jälkeen ohjaamme heidät oikeaan suuntaan sen mukaan mitä asiaa he ovat tulleet hoitamaan”, Mört kertoo ja viittilöi kädellään poliisitalon aulatilaan päin.
Läpivalaisussa takavarikoiduista esineistä osa on sellaisia, jotka asiakkaat saavat lähtiessään takaisin itselleen – laukussa voi olla esimerkiksi rakennusvälineitä tai sakset. Muutama prosentti esineistä jää kuitenkin takavarikkoon pysyvästi.
”Tänään on otettu pois kaksi esinettä, joita ei anneta asiakkaalle takaisin. Moni kantaa tietämättäänkin mukanaan esineitä, joita ei kansalaisen hallussa yleisillä paikoilla saa olla”, Mört kertoo. Näitä esineitä ovat muun muassa teräaseet, kuten puukot ja linkkuveitset sekä kaasusumutteet.
Nyt läpivalaisulaitteelle saapuukin poliisilaitoksen puolelta konstaapeli tutkimaan asiakkaalla mukana olevaa terävää esinettä. Tällä kertaa nuori mies saa laittaa sen lähtiessään takaisin laukkuunsa, mutta oli lähellä, ettei se jäänyt lopullisesti poliisin huomaan ja päätynyt hävitettäväksi. Päätöksen asiasta tekee päivystävä poliisi sen jälkeen kun hän on selvittänyt, onko asiakkaalla perusteltua syytä pitää esinettä hallussaan.
Turun poliisitalon turvatarkastuksen tavoite on lisätä niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin turvallisuutta.
Senaatin turvallisuuspalveluiden asiantuntijan Elina Töykkälän mukaan turvatarkastuksesta on saatu positiivista palautetta: asiakkaat kokevat asiointinsa turvallisemmaksi. Lounais-Suomen poliisin turvallisuuspäällikkö Miika Siivonen on samaa mieltä. Turvatarkastajien läsnäololla on vaikutusta laajemminkin: aulatila on selvästi rauhoittunut.
Myös Tommi Mört vahvistaa palautteen olevan suurimmaksi osaksi myönteistä.
”Ihmiset kyselevät ja me vastaamme. Kerromme, että tarkoitus on lisätä asioivien kaupunkilaisten turvallisuutta.”
Artikkeli on päivitetty 8.9.2021