”Alan ammattilaisetkin tarvitsevat harjoitusta”
Ylitarkastaja Kari Koponen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto
Mitä odotat Senaatti-areenalta?
Päivän aihe kiinnostaa ja liippaa läheltä omaa työtäni Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa, sillä valvon muun muassa organisaatioiden turvallisuussuunnittelua ja -johtamista. Etukäteen odotan erityisesti valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Jari Ylitalon puheenvuoroa varautumisesta normaaliolojen häiriötilanteisiin. Puhujalistalla on paljon tuttuja nimiä ja mielenkiintoista asiaa. Tiivis tietopaketti on varmasti tulossa.
Mitä oivalsit?
Otin ensimmäistä kertaa osaa Senaatti-areenaan, ja olen tyytyväinen sen antiin. Itse suosin turvallisuusasioissa läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä, jota myös Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo peräänkuulutti. Yritysten ja organisaatioiden olisi hyvä tehdä turvallisuusasiansa selkeiksi ja näkyviksi.
Tilaisuus muistutti omankin työn tärkeistä perusseikoista: myös turvallisuusalan asiantuntijat ja ammattilaiset tarvitsevat kertausta ja harjoitusta. Suunnitelman toiminnallisuus on kokeiltava myös käytännössä. Ei vain kuvailla paperilla, miten missäkin tilanteessa olisi toimittava.
”Keskitetty turvallisuusohjaus olisi hyvä asia”
Tietoturvan johtava asiantuntija Tarja Järvinen, Luonnonvarakeskus
Mitä odotat Senaatti-areenalta?
Osallistun ensimmäistä kertaa Senaatti-areenaan, mutta Senaatin turvallisuuspalvelut ovat tulleet tutuiksi jo aiemmin. Yhteistyössä Senaatin kanssa olemme tehneet esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen toimitilaturvallisuuden linjauksia. Varautuminen normaaliolojen häiriö- ja poikkeustilanteisiin on läheinen aihe, sillä olen jäsenenä Luonnonvarakeskuksen kokonaisturvallisuuden virtuaaliryhmässä.
Tällaisissa tilaisuuksissa on tuttujen kollegoiden tapaamisen lisäksi tärkeää myös uusien ihmisten kanssa verkostoituminen, eli sille on hyvä varata aikaa.
Mitä oivalsit?
Huomasin, että me kaikki turvallisuusalalla työskentelevät painimme samojen asioiden kanssa. Yritysten ja organisaatioiden turvallisuusalan työntekijöiden pitäisi saada enemmän vahvistusta ja tukea turvallisuusratkaisuihinsa.
Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo kysyi aiheellisesti, kuka ohjaa turvallisuuskenttää valtion tasolla. Keskitetty turvallisuusohjaus voisi olla hyvä asia. Edustamallani tietoturvapuolella on pitkä kokemus valtionhallinnon ohjauksesta, mutta esimerkiksi toimitila-asiat kietoutuvat hyvin läheisesti muun muassa tietoturvapuoleen ja niiden ohjaus on jäänyt vajaaksi.
”Turvallisuussuunnitelmat eivät saa jäädä paperille”
Poliisipäällikkö Kari Rantala, Itä-Uudenmaan poliisilaitos
Mitä odotat Senaatti-areenalta?
Työskentelen poliisilaitoksella, ja turvallisuuskysymykset ovat meille ykkösasioita. Odotan aiheesta kattavaa kokonaiskuvaa ja erityisesti Pääesikunnan logistiikkaosaston toimialapäällikön Arjo Kaarteen puheenvuoroa ”Miten monitila-ajatusta sovelletaan turvallisesti”.
Itä-Uudenmaan pääpoliisiaseman uudistus alkaa ensi vuonna. Uusien tilojen suunnittelussa pitää ottaa huomioon sekä työskentelyn että turvallisuuden näkökulmat.
Mitä oivalsit?
Olen ollut mukana monessa Senaatti-areenassa, ja tilaisuudet ovat olleet hyviä – niin tälläkin kertaa. Puheenvuoroissa korostui muun muassa se, että turvallisuusasioiden täytyy olla osa organisaatioiden johtamista. Aiheen nostaminen esille oli siis äärettömän tärkeää.
Toisesta jo tutusta asiasta oli hyvä jälleen kerran muistuttaa: turvallisuussuunnitelmien laatiminen ei saa jäädä vain paperille. Turvallisuusasioita on harjoiteltava aktiivisesti, jotta ne loksahtavat kohdalleen.
Tilaisuuksia rikastuttaa usein se, että puhumassa on eri sektoreiden ihmisiä – myös yksityiseltä puolelta. Lopun kokoava asiantuntijakeskustelu Jaakko Pekin, Ilona Sutelan, Heikki Hernesmaan, Jari Panhelaisen ja Janne Kerkelän välillä oli hyvä summaus päivän aiheeseen.