Vastakiillotetut 32 kristallikruunua säihkyvät Turun Akatemiatalon historiallisissa saleissa. Seinillä komeilevat Turun hovioikeuden presidenttien muotokuvat kultakehyksissä. Niitä on vuodesta 1623 alkaen, jolloin hovioikeus perustettiin.
Museoviraston suojelema arvorakennus on käynyt läpi mittavan peruskorjauksen. Lähes kolme vuotta kestäneen remontin tavoitteena oli tehdä Akatemiatalon tiloista entistä toimivammat ja nykyaikaisemmat – kuitenkin vanhan arvorakennuksen puitteita kunnioittaen. Samalla uudistettiin Turun hovioikeuden työympäristö vastaamaan tämän päivän digitaalisuuden vaatimuksia.

Akatemiatalo on Suomen huomattavimpia esimerkkejä kustavilaisesta uusklassistisesta rakentamisesta. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki kertoo, että arvorakennuksen peruskorjaukseen liittyi monia haasteita. Jokainen työvaihe raportoitiin tarkasti. Jos vanhaa seinää porattiin, samalla dokumentoitiin, mitä siellä näkyi ja mitä tehtiin.
”Koko talo on suojeltu kalusteita myöten. Museovirasto olikin vahvasti mukana hankkeessa. Eteen tuli paljon valintoja, joista keskustelimme yhdessä – rakenteellisista ratkaisuista vaikkapa siihen, minkä vuosikymmenen värit seiniin valitaan. Päädyimme 1970-luvun maanläheisiin ja rauhallisiin sävyihin. Myös asiakkaat eli Turun hovioikeus otettiin poikkeuksellisen tiiviisti mukaan tilojen suunnitteluun.”

Hietamäen mukaan yksi tärkeimmistä lähtökohdista oli, että aiemmin kolmessa eri osoitteessa toiminut Turun hovioikeus voi tehdä töitä nyt saman katon alla.
”Laajimmat muutokset tehtiin kolmannessa kerroksessa, jossa toimistotilat uusittiin kokonaan: 1970-luvun lastulevyseiniä purettiin ja tilalle rakennettiin uudet työhuoneet. Nyt Akatemiatalossa on työpisteet koko henkilökunnalle eli reilulle sadalle hengelle.”
Istuntosaleihin iso digiloikka

Akatemiatalon edellinen laaja peruskorjaus oli tehty juuri 1970-luvulla, joten nyt oli korkea aika päivittää kaikki tekniset järjestelmät: vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihto ja sähköt. Myös tilojen esteettömyyttä parannettiin.
Yksi peruskorjauksen päätavoitteista oli ensimmäisessä kerroksessa olevien hovioikeuden istuntosalien digitalisoiminen. Saleja on seitsemän ja niiden kaikki kalusteet ja tekniset järjestelmät uusittiin.
Istuntosaleihin asennettiin modernia työskentelyä tukevaa ICT-teknologiaa. Istunnot voidaan nauhoittaa ja todistajiin ottaa etävideoyhteys. Jokaisen salin seinillä on kaksi isoa screeniä, tuomareilla omat pienemmät näyttönsä ja kaikilla pöydillä mikrofonit ja muu tarpeellinen. Äänentoistojärjestelmät uusittiin ja akustiikkaa parannettiin.
”Ainoa, missä vähän joustimme, oli salien koot. Istuntosalit ovat aika pieniä, ja koska talon ensimmäinen ja toinen kerros ovat historiallisia, huonejärjestelyihin ei puututtu. Turvallisuuden vuoksi muutaman istuntosalin seinään tehtiin aukko lain vaatimille hätäpoistumisteille. Toiseen kerrokseen rakennettiin pari uutta seinää työhuoneiden lisäämiseksi, mutta mitään ei purettu.”

Hietamäen mukaan jo remontin alussa päätettiin, ettei alkuperäisiin kattoihin kosketa. Niinpä kaikki tekniikkaan, kaapelointiin ja ilmanvaihtoon liittyvät vedot tehtiin pääosin lattioiden alle. Kaikki lattiat avattiin, niissä eristeenä olleet vanhat hiekat ja sammaleet poistettiin, ja huoneisiin asennettiin uudet parketit.

Juhlasali Iron Sky -elokuvaan

Akatemiatalon kaikki suojellut huoneet ja salit ovat vaikuttavia – kukin omalla tavallaan. Kristallikruunujen lisäksi huoneissa on antiikkihuonekaluja sekä erilaisia kaakeliuuneja.
Hietamäen mukaan yllättävän iso urakka oli huonekalujen siirtäminen pois remontin alta.
”Osa pöydistä, tuoleista ja muusta irtaimistosta vietiin muualle varastoon. Jokainen kattokruunu irrotettiin, pakattiin tuettuun telineeseen ja puhdistettiin huolellisesti. Saleissa ja käytävillä on paljon raskaita kaappeja. Suurimmat huonekalut siirrettiinkin Akatemiatalon juhlasalin aulaan. Pidemmälle emme uskaltaneet niitä liikuttaa. Mikään ei onneksi vaurioitunut.”
Rakennuksen helmiä ovat loistelias täysistuntosali eli Plenum-sali sekä uusklassinen juhlasali, Solennittessalen, jossa pidetään erilaisia tilaisuuksia, kuten konsertteja, kokouksia, promootioita ja häitä.

”Juhlasali ja toisen kerroksen kaksi juhlatilaa, Konsistorisali ja Aleksanterin sali, eivät kuulu hovioikeudelle, vaan ne ovat vuokrattavissa juhlatiloiksi. Niitä vuokrataan yritys- ja yksityiskäyttöön”, Hietamäki kertoo.
Juhlasalia on kuvailtu usein Suomen kauneimmaksi. Sali on säilynyt pääpiirteissään 1800-luvun alkuperäisessä asussaan, ja se on pullollaan arkkitehtonisia yksityiskohtia. Pian tilan loistokkuutta voi ihastella valkokankaalta Timo Vuorensolan Iron Sky: The Ark -tieteistoimintaseikkailussa.
Hollywood-tähti Andy Garcian tähdittämän elokuvan yksi keskeisistä kohtauksista kuvattiin nimittäin tammikuussa 2018 Turun Akatemiatalon juhlasalissa. Muuten tarina kuvattiin kokonaan Kiinassa.
Keskustele artikkelista