Anne Korpi, erityisasiantuntija, sisäolosuhteet
Hyvän sisäilman lähettiläs
Erityisasiantuntija Anne Korpi kehittää valtion työtilojen sisäolosuhteita ja tekee kaikkensa sisäilmaongelmien vähentämiseksi ja työolojen parantamiseksi.
Mitä työsi pitää sisällään?
Keskeinen tehtäväni on pohtia, ovatko sisäolosuhteisiin liittyvät ohjeemme ja menettelytapamme tarkoituksenmukaisia ja tehokkaita. Niiden pitäisi vähentää sisäilmaongelmia ja parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja viihtyvyyttä.
Johdan ja organisoin Senaatin sisäympäristötiimi Sitin toimintaa, jossa vaikuttaa tällä hetkellä 17 senaattilaista. Siinä joukossa sisäilmaviisaus tiivistyy!
Työni painopiste on siirtymässä sisäilmaltaan huonotasoisten rakennusten parantamisesta kiinteistöjen terveyden ja terveellisyyden vaalimiseen. Tämä edellyttää sisäolosuhteiden ennakoivan toimintaohjelman mukaisesti, että rakennukset suunnitellaan ja rakennetaan huolellisesti, tiloja käytetään fiksusti ja huollot ja korjaukset tehdään ajallaan.
Pakettiin kuuluvat myös jatkuvista olosuhdemittauksista saatujen tietojen käsittely, käyttäjiltä kerättyjen risujen muuttaminen ruusuiksi sekä huolellinen kiinteistönhuolto ja siivous.
Mitkä ovat Sitin työn tavoitteet?
Päämääränämme on, että sisäilmanäkökulman huomioon ottaminen on luonteva ja sisäänrakennettu osa kaikkea toimintaamme – tilaratkaisuista rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon.
Tärkein tavoitteemme on tukea kiinteistö- ja rakennuttajapäälliköidemme työtä. Sitä varten Sitin asiantuntijajoukko kokoaa sisäilmaan liittyviä näkemyksiä ja ohjeita sekä laatii malleja, linjauksia ja ohjeistuksia niin sisäilmaongelmien ennakointiin kuin ongelmien ratkaisemiseenkin.
Uskon, että ennakointiohjelmamme ansiosta sisäilmaongelmien määrä kääntyy laskuun ja voimme keskittyä – digitalisaationkin myötävaikutuksella – terveys- ja hyvinvointikeskeiseen rakennussuunnitteluun.
Kolme periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Tehtävämme on eliminoida rakentamisesta tai rakennuksesta johtuvat sisäolosuhdeongelmat. Terveydenhuoltoala tulee avuksi, kun sisäilmaoireilun taustalla on esimerkiksi ihmisten yksilöllinen herkkyys. Alan tutkimuksen myötä opitaan paremmin tunnistamaan niitä keinoja, joilla sisäilmasta oireilevia ja ympäristöherkistyneitä voidaan auttaa.
- Rakennamme tiloja ihmisille. Heidän tyytyväisyytensä ratkaisee, miten olemme työssämme onnistuneet. Kaikkien tilankäyttäjien sataprosenttinen tyytyväisyys on sula mahdottomuus, mutta pyrimme silti sisäilmaongelmien osalta ns. nollatoleranssiin.
- Sisäilman korkea laatu on olennainen osa palveluverkostomme jokapäiväistä toimintaa. Pelkät ohjeet ja laatukäsikirjat eivät riitä, vaan niiden sisällöt on saatettava osaksi kaikkea rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa.
Mikä on alasi tulevaisuuden trendi?
Vastuullisuus ja siten myös yhteisen hyvän eteen ponnistelun yleistyminen. Toivon tämän näkyvän myös minun alallani: tilojen rakentaminen, huolto ja käyttö kehittyvät yhä vastuullisemmiksi – esimerkiksi kaikki rakentamiseen liittyvä työ hoidetaan niin huolellisesti kuin se tehtäisiin itselle tai omalle lapselle.
Tänä päivänä terveellisyys on myös rakennusmateriaalien kehittelyssä ja valmistuksessa yhtä tärkeä periaate kuin vaikkapa energiatehokkuuden ja käyttöturvallisuuden huomioon ottaminen.
Ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset koskevat myös rakentamista ja rakennusten käyttöä ja ylläpitoa. Kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien syntymisen estämiseksi on varauduttava sään ääri-ilmiöihin.
CV
Koulutus: Filosofian tohtori, sisäilma-altisteiden riskinarvioinnin dosentti.
Aiempia työpaikkoja: Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ja Itä-Suomen yliopisto.