Pertti Siekkinen, erityisasiantuntija, muutosjohtaminen
Johtamisen sparraaja
Muutosjohtamisen erityisasiantuntija Pertti Siekkinen haluaa rakentaa valtiolle entistä parempia työympäristöjä. Hänestä muutoksessa on tärkeää ihmisten vuorovaikutuksen ja kunkin työntekijän osaamisen kehittäminen.
Mitä työsi pitää sisällään?
Tuen asiakkaiden muutosten johtamista. Korostan, että siinä pitää kiinnittää huomiota muutoksen kannalta oikeisiin asioihin. Jokainen työntekijä käy läpi muutosta juuri keskustelujen avulla, ja tuota keskustelua on myös osattava johtaa.
Senaatin projekteissa on kysymys toimitilojen muutoksesta, mutta yhtä lailla digitaalisten ratkaisujen ja työtapojen kehittämisestä. Oivalluksena on, että näillä kaikilla on keskeinen vaikutus toisiinsa. Jo nyt keskustelu on kääntynyt monitila–huonetoimisto-väittelyistä siihen, millaiset tilat palvelevat parhaiten kutakin organisaatiota – eli sitä miksi organisaatio on olemassa. Jatkossa myös monitila itsessään jää keskustelussa taka-alalle, sillä sehän on vain yksi työnteon väline.
Mitkä ovat tiimisi työn tavoitteet?
Hyvässä työympäristössä viihdytään ja saadaan aikaan – ja tämä on tavoitteemme.
Suurin muutos alkaa usein vasta, kun muutetaan uusiin toimitiloihin. Siksi muuton jälkeisen ajan johtamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Muutoksessa on tärkeää ihmisten vuorovaikutus ja kunkin työntekijän osaamisen kehittäminen.
Mitä mahdollisuuksia tulevaisuus avaa työllesi?
Valtiollakin organisaatioiden rajat häviävät yhä enenevässä määrin. Kansalaisten kannalta tuo tarkoittaa entistä kätevämmin saatavaa palvelua. Asiakkaan ei tarvitsisi edes tietää, mikä viranomainen hänen asiansa hoitaa – passin tai avioeron – kun palvelut tuotetaan yhtenä kokonaisuutena.
Tilojen osalta tuo tarkoittaa, että valtion eri palvelut toimivat tulevaisuudessa nykyistä enemmän yhteisissä tiloissa eri puolilla maata. Silloin tiloja on valtiolla vähemmän kuin nyt, mikä merkitsee säästöä. Toisaalta toimitilojen yhdistämisen ansiosta saadaan palvelupisteitä säilytettyä.
Samalla valtion työntekijät pystyvät työskentelemään yhteiskäyttötiloissa tarpeen mukaan. Pääkaupunkiseudulla tuo tarkoittaa, että esimerkiksi Tuusulassa asuvan ei tarvitse aina matkata Helsinkiin töihin, vaan hän voi valita lähempänä olevan toimipisteen.
3 periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Avoimuus. Työympäristön muutoksessa pelkästään tiedon jakaminen ja esitelmät eivät riitä, vaan tämä vaatii osallistumista ja keskustelua. Asiat on suunniteltava ja tehtävä yhdessä, mikä tarkoittaa myös ristiriitaisten näkökulmien kuulemista, punnitsemista ja ymmärtämistä.
- Kehittäminen. Katse on pystyttävä pitämään tulevaisuudessa, vaikka samalla on ymmärrettävä myös arjen realiteetit. Kehittäminen tarkoittaa, että muutetaan ja tehdään asioita toisin kuin ennen. Jos nyt rakennetaan kiinteistö, on mietittävä se sen verran fiksusti, että se toimii myös parinkymmenen vuoden päästä.
- Arvostus. Työyhteisön tai tiimin menestykseen ei riitä vain yksilöiden älykkyysosamäärä tai asiaosaaminen, vaan se, että jokainen yhteisön jäsen tuntee olevansa hyväksytty sellaisena kuin on. Kannettu vesi ei kaivossa pysy: ajattelun muutosta ei tehdä sivusta käskemällä tai antamalla valmiita malleja ja näkökulmia vaan kohtaamalla, kuuntelemalla ja keskustelemalla.
CV
Koulutus: Kasvatustieteiden maisteri
Aiempia työpaikkoja: Humap Softwaren toimitusjohtaja. Tutkinut mm. verkko-oppimista Jyväskylän yliopiston tietotekniikan tutkimusinstituutissa.