Senaatti-konsernin vuosi 2022
Koronapandemian käynnistämä työn tekemisen tapojen muutos, sota Euroopassa ja siitä seurannut globaali energiakriisi määrittivät myös Senaatti-konsernin vuotta 2022. Kertomusvuonna työssämme korostuivat tilojen yhteiskäyttöisyyden edistäminen, varautuminen ja valmius, energiatehokkuus sekä pitkäjänteinen pyrkimyksemme saavuttaa tilojen hiilineutraaliuus vuoteen 2035 mennessä.
Suoriuduimme haastavasta ajasta varsin hyvin
”Maailma mullistui odottamattomalla tavalla vuonna 2022. Reagoimme nopeasti muuttuneisiin olosuhteisiin ja saimme varsin paljon aikaan Senaatti-konsernin molemmissa liikelaitoksissa. Varautumistoimenpiteiden lisäksi saavutimme lähes kaikki keskeiset tavoitteemme”, konsernijohtaja Jari Sarjo toteaa.
Vuoden 2022 avainlukuja
- Liikevaihto 861 milj. euroa
- Investoinnit 483 milj. euroa
- Kiinteistöjen myynnit 112 milj. euroa
- Sovittuja toimitilahankkeita 261 jotka tuovat 10 milj. euron vuosittaiset säästöt valtiolle
>100 000
tilojen käyttäjää tiloissamme
noin 200
varautumisen kehittämisen toimenpidettä
lähes 10 000
energiansäästöideaa asiakkailtamme
-13 %
kiintestöjen käytönaikaiset CO2-päästöt
Vuoden keskeisiä teemoja
Yhteisten työympäristöjen kehittäminen, varautumisen toimenpiteet ja energiansäästö värittivät kertomusvuottamme.
Yhteiskäyttöiset tilat
Tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä neljännes valtion henkilöstöstä työskentelisi virastojen ja laitosten yhteistiloissa. Näin luomme pysyviä säästöjä, vähennämme päästöjä, lisäämme tilojen joustavaa käyttöä ja parannamme viihtyisyyttä.
Varautuminen ja valmius
Tehtävänämme on varmistaa valtion kiinteistöjen huoltovarmuus sekä elintärkeiden toimintojen jatkuvuus kaikissa olosuhteissa ja turvallisuustilanteissa.
Energiatehokkuus
Olemme tehneet jo vuosia pitkäjänteistä energiatehokkuustyötä. Muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen sekä energianhintojen nousun myötä käynnistimme syksyllä nopeasti toteutettaviin toimenpiteisiin keskittyvän energiansäästöohjelman vuosille 2022-2023.
Kohti hiilineutraalisuutta
Tähtäämme valtion tilojen hiilineutraaliuuteen vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraaliutta tavoitellaan hiilineutraalilla kiinteistöjen käytöllä ja rakentamisella ja korjaamisella. Tavoitteenamme on toimia kaikessa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Teemoihin liittyviä artikkeleita
Lappeenrantaan yhteinen työympäristö
Lappeenrannan virastotalo muunnetaan vuoteen 2024 mennessä usean valtion viraston yhteiseksi työympäristöksi. Rakennukseen tulee myös virastojen yhteiset asiakaspalvelun tilat. Kaikkiaan virastotalossa on tilat 17:lle julkisen hallinnon toimijalle ja noin 600 henkilölle.
Upinniemeä kehitetään mittavilla investoinneilla ja ennakoivalla kunnossapidolla
Upinniemen varuskunta-alueen kehittäminen etenee hyvällä vauhdilla. Rannikkoprikaatin päätukikohdassa on valmistunut uusi päävartio ja esikunnalle uudet tilat.
Säteilyturvakeskuksen uusi toimitalo valmistui Vantaan Jokiniemeen
Rakennus on huipputurvallinen, energiatehokas ja tilat viihtyisät. Uuteen taloon rakennettiin maalämpöjärjestelmä ja rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit.
Säkylän varuskunnassa säästetään yhteistyöllä runsaasti energiaa
Puolustuskiinteistöjen Säkylän paikallisyksikössä käynnistettiin energiansäästötoimenpiteet ripeästi syksyllä 2022. Yhteistyössä Puolustusvoimien henkilöstön kanssa on löydetty toimintatapoja, joilla energiankulutusta ja -kustannuksia on saatu leikattua – turvallisuudesta tinkimättä.
ELYn energiatehokas remontti on ilmastovaikutuksiltaan Senaatin paras
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle valmistui Pasilan virastokeskukseen viihtyisät ja terveelliset toimitilat, jotka ovat ympäristövastuullisuuden edelläkävijät koko valtiolla. Peruskorjauksen myötä tilojen hiilijalanjälki pieneni yli 15 prosentilla.
Ateneumin taidemuseo hyödyntää aurinkoenergiaa
Kansallisgalleriaan kuuluvan Ateneumin taidemuseon katolle on asennettu 90 aurinkopaneelia. Niiden vuosituotto on arviolta 30 000 kWh, mikä vastaa noin 15 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Paneelit vähentävät kiinteistön ostoenergian tarvetta.