Salpausselällä Kouvolan ja Lappeenrannan välillä sijaitsee Somerharjun entinen ratapölkkyjen kreosoottiöljykyllästämö, mistä on päässyt 1950-luvulla maaperään ja pohjaveteen haitta-aineita, kuten erilaisia PAH- ja öljy-yhdisteitä. Alueella on tehty runsaasti pilaantuneisuustutkimuksia 2000-luvun alusta lähtien. Maa-alueen siirryttyä Senaatti-kiinteistöjen omistukseen vuonna 2008 on ryhdytty selvittämään mahdollisuuksia pilaantumien kunnostamiseen. Vaikka kiinteistön alueella ei ole erityistä maankäyttöä, kohteen maaperän ja pohjaveden kunnostamiseen liittyy erityisiä haasteita sen laajuuden (8 hehtaaria) sekä haitta-aineiden erilaisten käyttäytymisen johdosta. Esimerkiksi perinteisellä massanvaihdolla olisi maaperän kunnostaminen maksanut useita kymmeniä miljoonia euroja, eikä tällöinkään kaikkea pilaantunutta maaperää olisi saatu poistettua pohjaveden alapuolelta.
Vuonna 2011 Senaatti-kiinteistöt jätti ympäristölupahakemuksen maaperän kunnostamisesta, jottei pilaantumasta aiheudu ympäristö- ja terveysriskejä. Suunnitelma perustui pintamaan puhdistamiseen fytoremediaation avulla. Yhdessä Metsäntutkimuslaitoksen (nykyisin Luonnonvarakeskus) kanssa suunniteltiin ja toteutettiin alueen istuttaminen hybridihaavoilla, joiden juuristossa elävät mikrobit edistävät orgaanisten haitta-aineiden luontaista hajoamista. Samalla kasvusto sitoo pintamaata ja vähentää pölyämistä sekä sadeveden kulkeutumista pohjaveteen.
Muina riskinhallintatoimenpiteinä alueelle rakennettiin aita, mikä estää ihmisten ja kookkaiden nisäkkäiden kulkemisen kyllästämön alueelle, sekä uusi vedenottamo, josta läheiset yksityiskiinteistöt saavat talousvetensä. Kyllästämön alueella on tehty vuosittaista pohjaveden sekä pintamaan haitta-ainepitoisuuksien seurantaa. Lisäksi haapojen kasvua on seurattu ja edesautettu mm. lisäistutuksin ja lannoituksin. Luonnonvarakeskus on tehnyt myös tutkimusta kohteesta, josta on tehty useita eri julkaisuja.
Fytoremediaatiokunnostuksen 10-vuotiskauden jälkeen, on vuonna 2022 arvioitu riskienhallintatoimenpiteiden onnistumista. Pintamaan haitta-ainepitoisuuksien on todettu laskeneen, ja pohjaveden haitta-aineleviämän laajeneminen on pysähtynyt.
Tehtyä kunnostusta voidaan pitää erinomaisena kestävän kunnostamisen pioneerikohteena Suomessa. Ympäristöviranomaisten kanssa on käyty neuvottelut kunnostamisen jatkamista fytoremediaatiolla, ja ELY-keskukselta maaliskuussa 2023 saadun lausunnon perusteella kunnostamisesta voidaan jatkaa.