Senaatti toteuttaa Museoviraston kanssa Hämeen linnassa pitkäkestoista kunnostusta, johon kuuluu mudan peittämän vallihautapohjan ruoppaaminen, ja sen myötä virtauksen palauttaminen, sekä kiviluiskakorjauksia. Urakoitsijoita on kaksi: vanhimpaan linnoitusosaan keskittyvä Kivityö Kaseva sekä 1970- ja 1980-luvuilla kunnostettuun osaan keskittyvä IKJ-Rakennus. Kumpikin yhtiö on erikoistunut historiallisten rakennusten ja rakenteiden korjaamiseen.
”Pyrimme käyttämään vuosittain 200 000 – 300 000 euroa Hämeen linnan vallihautojen korjauksiin. Tarvetta on vielä arviolta 5-10 vuodeksi”, kertoo rakennuttajapäällikkö Sami Brück Senaatti-kiinteistöistä.
Työmaan töihin on palkattu myös vankeja.
”Yhteistyö työtiimeissä on ollut hyvää riippumatta työntekijöiden taustoista. Jotkut vangit ovat samalla jopa opiskelleet ammattiin, jolloin työmaa on voinut toimia harjoittelupaikkana”, kertoo toimitusjohtaja Jari Kaseva Kivityö Kasevasta.
Lampaat hoitavat Hämeen linnan nurmialueita
Hertta Helkalan lampaat aloittivat työvuoronsa kello yhdentoista aikaan.
IKJ Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Jouni Soramäki kertoo linnan nurmipintaisten jyrkkien luiskien tuottavan haasteita. Luiskien hoidossa onkin jo usean vuoden ajan hyödynnetty lampaita. Aluksi oli vaikea löytää lampaanhoidon hallitseva ammattinen, joka kuljettaisi lampaita säännöllisesti ”työvuoroihinsa” ja niiltä pois. Lammilainen lampuri Hertta Helkala sattui kuulemaan tästä tarpeesta ja päätti tarttua asiaan.
”Ilman tähän sopivia koiria tämä ei onnistuisi. Minulla on tähän tehtävään kolme paimenkoiraa sekä 16 norjalaista rygja-lammasta”, Helkala kertoo.
Lampaiden käytön suurimpia etuja on kohteen arkkitehti Sanna Ihatsun mukaan se, ettei nurmijätettä jää. Tämä vähentää nurmikon kasvuvauhtia ja helpottaa näin ollen tulevaa nurmikonhoitoa.
”Lisäksi on otettava huomioon kasvillisuuden erityislaatu, sillä valleissa on paljon arvokkaita ketokasveja, esimerkiksi armeijan mukana saapuneita niin sanottuja sotatulokkaita”, Ihatsu kertoo.
Vallien korjaustyöt etenevät turvallisuus etusijalla
Jari Kaseva (kuvassa vasemmalla), Jouni Soramäki, Sanna Ihatsu ja Mauri Kulman tutkivat työselitystä.
Hämeen linnan korjaustöihin kuuluu vallihaudan kivien tarpeenmukainen korjaaminen, vanhan savieristyksen uusiminen sekä uusimistyön turvallisuuden takaamiseksi yläpuolisiin maaluiskiin tehtävä kevennyskaivu. Vallihaudan kivien uusimisen jälkeen maavalli korotetaan takaisin, ei kuitenkaan aivan niin korkeaksi kuin ennen kevennyskaivua.
”Nykyvaatimusten mukaan luiskan varmuuden sortumista vastaan on oltava enemmän kuin 1,5. Siksi maavalli jätetään hieman matalammaksi. Maanpainetta kertyy korjaustöiden jälkeen kolmen metrin korkuisesta kivimuurista sekä muurin päälle rakennetusta, runsaan seitsemän metrin maavallista”, kertoo korjaustyön geoteknisestä suunnittelusta vastaava Mauri Kulman A-Insinööreistä.
Painavien luiskakivien siirtämien on ollut ennen vanhaan todellinen taitolaji. Myös nyt uusittavat kivet ovat peräisin samasta kalvolalaisesta louhimosta, josta suurin osa Eduskuntatalon kivistä on louhittu.
Vanhojen pullistuneiden kivirakenteiden korjaaminen vie vielä ainakin viisi vuotta, minkä jälkeen suurin peruskorjaustarve Hämeen linnan valleilla on ainakin vähäksi aikaa ohi.
Teksti ja kuvat: Vesa Tompuri